Vehiculul investiţional Copper Beech Capital, stabilit pentru dezvoltarea ansamblului rezidenţial Blue Tower din Colentina, a intrat în faliment, după ce procedura de reorganizare prin insolvenţă a eşuat. Blocul dispune de 156 de apartamente.

15546-constructie_faliment_c2aaf0dc6f.jpg„Deocamdată e prematur să ne gândim la licitaţie. Hotărârea judecătorului sindic este recentă, de ieri după masă, şi nici nu e redactată încă. Urmează procedurile prealabile trecerii de la starea de urmărire la faliment care poate dura până la sfârşitul trimestrului întâi al anului viitor, pentru că termenele sunt foarte largi. După această perioadă se poate lua în vedere valorificarea bunului. Principalul creditor este banca, dar sunt înscrise la masa credală şi unele persoane care au plătit avans pentru apartamente. Unii nu au considerat de cuviinţă să se înscrie, în speranţa că îşi vor primi într-un final apartamentul. Nu trebuie să ne pripim însă pentru că debitorul poate folosi calea de atac împotriva hotărârii care nu e decât definitivă, nu şi irevocabilă. Bineînţeles că acest demers ar întârzia licitaţia", a declarat pentru Capital Ioan Ardeleanu, reprezentantul RVA Insolvency Specialists, administratorul judiciar al companiei.

Proiectul Blue Tower, din zona Colentina din Bucureşti, trebuia finalizat în luna septembrie a anului trecut şi cuprinde un bloc de 16 etaje, totalizând 156 apartamente. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 milioane euro, au fost asigurate din surse proprii, precum şi printr-un credit în valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank.

Despăgubiri de la nimeni

Reprezentanţii dezvoltatorului erau „fericiţi" în perioada procedurii de insolvenţă că majoritatea cumpărătorilor sunt investitori care nu se grăbesc să se mute în noua locuinţă. Din cele peste 100 de locuinţe vândute, 70 au fost cumpărate numai de fondul norvegian Romania Invest.

„Cred că şi pentru ei e mai bine să fie apartamentele terminate, decât să aştepte despăgubiri de la nimeni. Odată insolvenţa declanşată e mai greu să obţii despăgubiri", declara recent într-un interviu pentru Capital Gabriel Cristescu, inginer în cadrul companiei.

Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, a anunţat în 2008, că intenţionează să investească în următorii cinci ani 2,5 miliarde de euro în construcţia a 17.000 de locuinţe în Bucureşti şi zonele limitrofe, proiecte pentru care dezvoltatorul a achiziţionat deja 600 hectare de teren.


Sursa

7 decembrie 2010