Oricine îşi poate zugrăvi singur casa, nu este nevoie decât de îndeajuns de mult timp liber, câteva instrumente şi nişte ponturi. Dacă respectaţi câteva reguli generale, rezultatul final va fi extrem de reuşit şi nimeni nu îşi va da seama că lucrarea nu a fost efectuată de un zugrav profesionist.

28603-homepage.jpgManopera unui zugrav costă prea mult pentru bugetul unui an de criză? Vestea bună este că oricine poate fi zugrav, dacă există răbdare şi bunăvoinţă. Prima regulă înainte de a începe o astfel de operaţiune este să eliberaţi, pe cât posibil, încăperea respectivă şi să protejaţi mobilierul rămas.

Pentru a obţine un rezultat mulţumitor, trebuie să acordaţi o mare atenţie detaliilor şi finisajelor. Înainte de aplicarea vopselei, trebuie îndepărtată vopseaua veche cu ajutorul unui şpaclu, iar pereţii trebuie nivelaţi cu ajutorul unui abraziv, astfel încât să nu existe imperfecţiuni care vor fi uşor evidenţiate de o vopsea colorată. Pe parcursul acestei operaţiuni, dar şi în timpul zugrăvitului, puteţi întinde pe jos o pânză groasă (genul de material din care se fabrică prelatele), astfel încât vopseaua să nu păteze gresia sau parchetul. Meseriașii spun că cearceafurile nu sunt suficient de groase pentru a stopa vopseaua, iar folia de plastic păstrează vopseaua lichidă timp îndelungat, astfel că există riscul ca aceasta să ajungă pe tălpi şi în restul casei.

Cum alegi culoarea perfectă?

Nu întotdeauna albul este cea mai bună alegere. Specialiştii ne recomandă culorile neutre sau pastelate, care creează o atmosferă plăcută, indiferent de încăpere. Culorile naturale şi nuanţele deschise oferă senzaţia de confort şi relaxare.28605-culorile.jpg

Cea mai bună analiză a unei mostre se face acasă. Nu este recomandat să luaţi o decizie bazată pe cum arată o culoare în magazin. Dacă aduceţi un eşantion acasă, îl puteţi lipi pe perete, pentru a vedea cum vi se pare culoarea respectivă în diferitele faze ale zilei, când lumina este mai intensă sau mai slabă.

Audiţii pentru culori. Cea mai bună modalitate de a alege o culoare este cu ajutorul unei probe. Investiţi o sumă minimă într-un litru de vopsea şi vă veţi da seama exact dacă este culoarea pe care o căutaţi. Aplicaţi vopseaua pe o bucată de cel puţin un metru pătrat de polistiren (disponibil la magazinele de profil) şi analizaţi mostra în diferite colţuri ale camerei şi în diferite momente ale zilei.

Tehnologia vine în sprijinul clienţilor. La anumite centre, puteţi folosi programe interactive pentru a vopsi virtual o încăpere, reuşind astfel să vedeţi cum arată diferite culori. Este bine să analizaţi mai multe nuanţe, chiar dacă unele nu vă surâd iniţial – ar putea să vă placă odată ce le vedeţi pe o suprafaţă mai întinsă.

Dacă sunteţi copleşiţi de miile de culori oferite de marile centre de profil, orientaţi-vă către magazine de cartier, care comercializează şi produse ale unor companii româneşti mai mici. Acestea oferă o gamă limitată de nuanţe, deşi la fel de frumoase şi, de cele mai multe ori, veţi reuşi şi să reduceţi bugetul alocat acestei operaţiuni.  

Ponturi utile pentru a nu irosi timp, energie sau vopsea

Este suficient să bagi numai o treime din pensulă în vopsea. Excesul de vopsea nu vă grăbi procesul de zgurăvire, ba mai mult, îl va îngreuna. Vopseaua se va aduna la baza pensulei, astfel că aceasta va deveni mai greu de curăţat şi va avea o durată de viaţă mai mică.

28604-ponturi.jpgMarginea cutiei de vopsea poate fi ştearsă cu uşurinţă cu o şurubelniţă înfăşurată într-o cârpă. Dacă va rămâne vopsea pe şanţ, cutia nu va fi sigilată cum trebuie.

Cutia deschisă poate fi acoperită cu o bucată curată de  folie de plastic, după care se poate închide capacul cu ajutorul unui ciocan. Pentru a vă aminti culoarea la momentul oportun, puteţi vopsi o mică bucată de pe capac. De asemenea, este bine să notaţi pe capac numele şi codul culorii, cu un market permanent.

Vopseaua se va menţine mai bine atunci când cutia va fi depozitată cu capacul în jos, deoarece vopseaua va crea un adevărat sigiliu în jurul capacului. ţineţi cont că cele mai multe vopsele conţin apă, aşa că este bine să fie depozitate în locuri în care nu îngheaţă.

În timpul unei lucrări, dacă nu aveţi suficient timp să curăţaţi pensula sau trafaletul, puteţi să îl puneţi într-un loc răcoros, într-o pungă cu sigiliu. Asiguraţi-vă că nu este aer în exces în pungă.

 

CITEȘTE ȘI: Cum recunoşti un agent imobiliar de încredere? Colaborarea cu un profesionist este cheia succesului într-o tranzacţie

 
 

7 December 2012