Autorităţile americane încearcă să lanseze un program-pilot, la începutul acestui an, ce presupune transformarea proprietăţilor confiscate de instituţiile statului în locuinţe de închiriat, notează CNN. Astfel, unităţile locative vor ieşi din proprietatea guvernului şi vor suplimenta stocul de locuinţe de închiriat, unde oferta nu mai poate faţă cererii.

23039-1.jpgProgramul, care a fost descris de oficialii federali ca fiind singura soluţie viabilă pentru a rezolva criza locuinţelor, s-ar adresa investitorilor în masă. Aceştia ar cumpăra locuinţele executate silit de la Fannie Mae (Asociaţia Federală Ipotecară Naţională) şi Freddie Mac (Corporaţia Federală de Credite Ipotecare pentru Locuinţe), pentru a le transforma în locuinţe de închiriat.

Iniţiativa a apărut în luna august a anului trecut, când Agenţia Federală de Finanţare a Locuinţelor, Departamentul Trezoreriei şi Departamentul Dezvoltării Urbane şi al Locuinţelor au anunţat că se caută soluţii pentru debarasarea numeroaselor case executate silit, aflate în proprietatea Fannie Mae, Freddie Max şi a Administraţiei Federale a Locuinţelor.

Pe lângă reuşita de a scoate aceste locuinţe din proprietatea guvernului, autorităţile speră să reuşească să stabilizeze şi piaţa imobiliară. De asemenea, se va suplimenta şi stocul de locuinţe de închiriat, mai ales că cererea este în continuă creştere.

Reprezentanţii federali au anunţat că programul este deocamdată în lucru şi că există o bună colaborare între instituţiile oficiale direct interesate de acest subiect. Deocamdată Agenţia nu a publicat detalii despre cum va funcţiona programul de închiriere, dar a comunicat că „va proceda prudent, dar va accelera mersul lucrurilor pentru a dura cât mai puţin până când vor fi puse bazele acestui program, astfel încât primele tranzacţii să aibă loc la începutul anului 2012”.

Ce se va întâmpla cu piaţa imobiliară americană în 2012?

Până acum, cele mai multe proprietăţi executate silit au fost vândute individual, deoarece investitorii au cerut reduceri masive de preţ pentru a achiziţiona un număr mare de locuinţe. Oficialii federali au declarat că se aşteaptă la o creştere a numărului de proprietăţi executate, deoarece sunt conştienţi că băncile îşi vor intensifica eforturile împotriva proprietarilor rău-platnici. Procesul a fost blocat până spre sfârşitul lui 2010, când au ieşit la iveală informaţii care demonstrau că dosarele nu erau studiate cu atenţie, ci erau revizuite automat.

Din acest motiv, autorităţile declară că piaţa imobiliară va trebui supravegheată extrem de atent în următoarea perioadă, pentru a nu se crea dezechilibre iremediabile. Sunt circa două milioane de locuinţe aflate în ultimul stadiu al procedurilor de executare silită, conform Serviciilor de Prelucrare a Debitorilor. Mai rău este că proprietăţile executate silit se vând adesea sub preţul pieţei, iar un număr atât de ridicat al acestora a zguduit puternic segmentul rezidenţial.

Schimbarea destinaţiei acestor proprietăţi va ridica statutul cartierelor în care sunt amplasate şi va minimaliza pierderile suferite de Fannie Mae, Freddie Max şi FHA, care deţin circa 250.000 de locuinţe, conform datelor oficiale. Preşedinţii acestor instituţii insistă asupra necesităţii de a rezolva problemele de pe piaţa rezidenţială şi subliniază că situaţia locuinţelor vacante este o prioritate naţională. Mai mult decât atât, autorităţile din acest domeniu accentuează că acest segment trebuie readus la viaţă urgent, ca prim pas dintr-o amplă strategie pentru resuscitarea economiei.

CITEŞTE ŞI Veşti bune din SUA. Executările silite sunt la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

 

19 January 2012