Bancherii se plang de lipsa cererii de credite, dar odata ajunsi in agentii clientii incep sa fie taxati chiar inainte sa contracteze finantarea.

Clientii care vor sa achizitioneze un credit imobiliar trebuie sa plateasca comisioane pentru analiza documentatiei de credit care se ridica la cateva sute lei, chiar daca in final ajung sa nu mai contracteze imprumutul. Bancherii justifica aceste comisioane prin costurile pe care le presupune realizarea analizei documentatiei. Totusi, nu toate bancile precep astfel de comisioane.

Spre exemplu, la BCR, cea mai mare banca locala, comisionul pentru analiza documentatiei in cazul creditelor cu garantii ipotecare este de 600 de lei.

Banca nu percepe un astfel de comision in cazul creditelor fara garantii. BRD, a doua banca dupa active, percepe un comision de 1% din suma ceruta, dar nu mai putin de 800 de lei, respectiv 200 de euro, la intocmirea dosarelor pentru credite imobiliare sau ipotecare. In cazul creditelor fara garantii, comisionul reprezinta 2,5% din suma solicitata, cu o valoare minima de 180 de lei si un plafon de 800 de lei.

Unii clienti s-au confruntat cu situatii in care au platit comisionul insa nu li s-a aprobat creditul, existand discutii ample pe forumurile specializate.






Sursa

20 April 2010