Analiştii imobiliari spun că încă mai există „potenţial de scădere” la preţurilor caselor şi nu vom asista la evoluţii spectaculoase în acest an pe piaţa imobiliară .

23028-218050-02341733.jpgNumărul tranzacţiilor de locuinţe se menţine încă la un nivel scăzut, iar volumul tranzacţionat, în special la apartamentele noi, este unul mic în comparaţie cu perioada 2007-2008. Nu sunt semnale care să indice că în acest an vom asista la o redresare a pieţei imobiliarelor, spune analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

„Luând în considerare ultimele evoluţii economice, şi analizând ce s-a întâmplat anul trecut, nu putem afirma că va fi o revenire deosebită pe piaţa imobiliară. Cât priveşte preţul locuinţelor pe ansamblu puetm spune că vom asista la o stagnare, însă nu sunt excluse uşoare scăderi ale preţurilor de 1-3%. Anul trecut, pe ansamblu, s-a înregistrat o uşoară scădere la preţurile locuinţelor", a precizat Radu Zilişteanu.

Nu există statistici cu valoarea reală de tranzacţionare

În lipsa unor cifre statistice de ansamblu privind valorile reale de tranzacţionare a imobilelor e dificil de făcut o prognoză pentru perioada următoare, afirmă consultantul imobiliar Ion Bejan. Însă, ţinând cont de „apetitul investiţional" scăzut al românilor, e de aşteptat o uşoară scădere la preţul apartamentelor.

„Nu vor fi scăderi semnificative, se va menţine un trend uşor descrescător.

Pe lângă lipsa dorinţei românilor de a investi, în general, discutăm şi de incertitudinile economice, În anul care a trecut putem spune că programul Prima Casă a menţinut tranzacţiile imobiliare la un nivel acceptabil. Din păcate, nici la ora actuală nu există o bază statistică cu valorile reale de tranzacţionare a imobilelor deşi se discută de acest lucru de ani buni.

În alte ţări, precum Polonia, valorile reale de tranzacţionare sunt publicate periodic, ceea ce este un instrument de mare ajutor pentru agenţi imobiliari, notari etc.", a menţionat Ion Bejan.

Recuperare dificilă

Şi în anul 2011, volumul tranzacţiilor imobiliare s-a menţinut la un nivel scăzut faţă de 2008. În 2009, piaţa tranzacţiilor imobiliare era doar de 10% faţă de 2008. Valoarea tranzacţiilor imobiliare au crescut în 2010 şi în 2011, însă au rămas la un nivel mult scăzut faţă de vărful pieţei atins în perioada de creştere economică.

Cele mai tranzacţionate locuinţe au rămas şi în 2011 apartamentele din fondul locativ vechi. La apartamente noi, vânzările au fost de aproape trei ori mai mici decât în 2008.

Pe fondul înjumătăţirii creditării şi a mediului economic nefavorabil, nu există perspective de reluare a creşterii de preţuri la locuinţe, a declarat economistul Bogdan Glăvan.

„Cererea de locuinţe nu va creşte, vom asista cel mult la o stagnare. Există încă potenţial de scădere a preţurilor la locuinţe", a mai menţionat Bogdan Glăvan.

 

Sursa

17 January 2012