Reformarea programului guvernamental "Prima casă", astfel încât să favorizeze achiziţia de locuinţe noi, va duce la prăbuşirea preţurilor la locuinţele vechi.

 foto:adevarul.roModificarea programului ar putea reprezenta o şansă în plus acordată constructorilor, o şansă care ar putea sfida, însă, legislaţia europeană, avertizezază Consiliul Concurenţei şi ar putea crea o serie de probleme statului.

O posibilă revenire a sectorului imobiliar nu va avea loc, însă, mai devreme de 2011.

După un an care a adus scăderi cu până la 40% la preţurile apartamentelor faţă de perioaada de vârf, martie 2008, şi care a însemnat blocarea sectorului imobiliar, 2010 nu pare a aduce multe veşti bune: piaţa nu-şi va reveni peste noapte, iar gura de oxigen este aşteptată tot dinspre Palatul Victoria prin restructurarea programului „Prima Casă".

Modificarea programului guvernamental "Prima Casă" în sensul limitării acordării de garanţii de stat doar pentru achiziţia de locuinţe noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

2010, un nou an de blocaj

Pasa proastă prin care trece întreg sectorul imobiliar va continua, potrivit analiştilor chestionaţi de adevarul.ro, şi în 2010. „Începutul lui 2010 este marcat de acelaşi fenomen ce a caracterizat şi 2009 - blocajului imobiliar. Ne aşteptăm ca primele 2-3 luni să fie caracterizate de blocaj şi nu credem că vom asista la schimbari semnificative", a declarat managerul departamentului rezidenţial al agenţiei imobiliare Regatta, Robert Teodorescu.

2010 va aduce şi întârzieri sau amânări de proiecte. Potrivit lui Titel Folea, reprezentantul agenţiei imobiliare Euroest, singurii care vor reuşi să-şi ducă la bun sfârşit proiectele sunt dezvoltatorii care au deja finanţarea asigurată, deoarece acest an se anunţă la fel de greu în ceea pe priveşte creditarea. „Stocul de unităţi disponibile la vânzare / închiriere se va diminua pe parcurs, mai ales spre sfârşitul anului 2010, perioada când estimez că băncile vor fi nevoite să ajusteze dobânda la creditele noi, astfel încât piaţa creditelor să reînceapă să funcţioneze", a declarat acesta pentru adevarul.ro.

Amânările şi întârzierile în finalizarea proiectelor va fi ceva la ordinea zilei şi în 2010, atrag atenţia analiştii pieţei imobilare. „În ceea ce priveşte întârzierile la predare, majoritatea proiectelor se află în întârziere sau vor întarzia, chiar dacă recunosc sau nu public acest lucru", a declarat şi Ionuţ Bordei de la firma de consultaţă imobiliară CBRE Eurisko.

.

Sursa

18 January 2010