Cei mai mari zgârie nori din lume ai viitorului nu vor fi construiţi pe teritoriul Statelor Unite sau în lumea occidentală, ci în Orient. China, Japonia şi Emiratele Arabe vor avea cele mai înalte clădiri din lume, informează Business Insider.

17706-mecca-royal-clock-tower-hotel-under-constructio.jpgPrintre cele mai abiţioase proiecte arhitecturale se află piramida de zgârie nori din Golful Tokyo sau turnul Al Jaber din Kuwait care va avea aproape 2.000 de metri înălţime. Zgârie norii secolului XXI vor fi adevărate oraşe parcă desprinse din science fiction cu zeci şi sute de mii de locuitori.

BURJ KHALIFA (terminat)

Acest zgârie nori are 828 de metri înălţime, 160 de etaje şi este cea mai înaltă clădire din lume. Înainte de inaugurare, 4 ianuarie 2010, turnul a fost cunoscut sub numele de Burj Dubai. Proiectul a costat 1,5 miliarde de dolari.

MECCA ROYAL CLOCK TOWER HOTEL (în construcţie)

Situat la Mecca, în Arabia Saudită, hotelul face parte din complexul Abraj Al-Bait Towers. Construcţia a început în 2004 dar încă nu se ştie când va fi terminat. La 601 metri, hotelul va fi al doilea din lume ca înălţime după Burj Khalifa şi va avea cel mai mare ceas cu patru faţade. Complexul se află la doar câţiva metri distanţă de cea mai mare moschee din lume - Masjid al Haram.

PINGAN INTERNATIONAL FINANCE CENTER (în construcţie)

Situat în Guangong, China, turnul va fi terminat în 2015 când va deveni cea mai înaltă clădire din China şi a doua din lume după Burj Kalifa. Proiectul a început în 2010, iar la terminare va măsura 648 de metri înălţime.

INDIA TOWER (încă nu a intrat în costrucţie)

Va măsura 719 metri înălţime şi va fi terminat în 2016. Turnul se construieşte în Mumbai, cel mai populat oraş din India cu 12,5 milioane de locuitori. India Tower va avea 85 de etaje, iar construcţia trebuie să înceapă anul acesta.

ONE DUBAI TOWER A

Era destinat să devină cea mai înaltă clădire din lume la 1.000 metri înălţime. Fondurile pentru construcţie au fost oprite în 2009 din pricina crizei financiare. Clădirea ar fi fost conectată prin porduri de sticlă şi oţel.

BURJ MUBARAK AL KABIR (în construcţie)

Zgârie norul se construieşte în Kuweit şi va avea 1.001 metri înălţime. Va fi gata în 2016 şi face parte dintr-un proiect care se va realiza de-a lungul a 25 de ani. Proiectul se numeşte "Oraşul de mătase" şi costă 86 de miliarde de dolari.

KINGDOM TOWER (în construcţie)

Se construieşte în Arabia Saudită şi iniţial trebuia să măsoare 1.001 metri înălţime, însă, în urma studiilor geologice, s-a descoperit că terenul pe care se construieşte nu poate să susţină turnul. Momentan, nu se ştie înălţimea la care va ajunge acesta.

Shimizu TRY 2004 Mega-City Pyramid (propusă)

Dacă proiectul va fi acceptat, piramida de zgârie nori va fi construită în Japonia, în golful oraşului Tokyo. Va avea o înălţime de 730 metri. 750.000 de oameni vor putea locui în clădirile rezidenţiale din piramidă. Canalul Discovery estimează că piramida va fi gata în 2100.

SKY CITY 1000 (propus)

Clădirea va avea 1.000 metri înălţime şi va fi construită în Tokyo, Japonia. Daca se va construi, 35.000 de oameni vor putea locui acolo şi alţi 100.000 vor putea lucra în birouri. Proiectul a fost propus în 1989, iar experţii estimează că în 20 de ani va fi gata.

Bionic Tower (propus)

Va avea 1228 de metri înălţime şi se va construi ori în Shanghai ori în Hong Kong. Va avea 300 de etaje şi va putea găzdui 100.000 de locuitori.

Al Jaber Tower (propus)

Dacă se va construi, turnul va avea 1829 metri. La o asemenea înălţime, structura nu mai poate fi construită vertical. Turnul va trebui să fie uşor înclinat. Va fi construit în Kuwait.


Sursa

21 April 2011