Proiectul de buget pe anul viitor a fost deja schiţat, aşa că, în linii mari, ştim ce ne aşteaptă.

Se pare că 2010 va începe cu o scumpire generalizată a bunurilor şi serviciilor din cauza majorării accizelor, în special a celei la carburanţi, ca urmare a deprecierii cu 15% a leului.

Aşadar, este de aşteptat ca şi locuinţele să se scumpească. Pe de altă parte, creşterea euro va majora ratele celor care au făcut credit pentru a-şi cumpăra o casă sau un apartament.

Potrivit proiectului de buget, în 2010 preţurile vor creşte cu 3,7%. Inflaţia luată în calcul pentru anul viitor se încadrează la limita inferioară a ţintei de inflaţie asumată de BNR, de 3,5% plus minus un punct procentual, ţintă asumată atât pe 2009, cât şi pe 2010.

În cazul în care fie încasările din taxe şi impozite vor fi mai mici, fie cheltuielile mai mari decât estimările iniţiale, TVA-ul şi cota unică ar putea fi metodele ideale de a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.

Eventualele măriri sau scăderi de taxe depind de componenţa viitorului Guvern. Astfel, este posibil ca autorităţile să majoreze chiar şi TVA-ul pentru locuinţele achiziţionate prin programul "Prima casă", care este în prezent de 5%.


3 November 2009