Atat timp cat firmele de consultanta imobiliara isi bugeteaza venituri in scadere si pentru 2010, cu siguranta piata de real estate va avea un nou an dificil.

Activitatea companiilor de profil a fost in ultimii ani un barometru al dezvoltarii imobiliare, iar scaderea investitiilor in 2009 a fost resimtita imediat de catre consultanti.

"Ani de zile agentii imobiliari au umflat lucrurile", spune cu o oarecare dezamagire Razvan Gheorghe, directorul firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, facand referire la supraevaluarea unor zone, terenuri sau proiecte imobiliare, care fie sunt in moarte clinica, fie s-au blocat la stadiul de macheta.

Declaratia pare putin socanta, venind din partea consultantului cu cea mai mare experienta pe piata spatiilor comerciale, dar este cu atat mai adevarata cand ne gandim ca pentru fiecare din cele aproximativ 100 de proiecte de centre comerciale au fost realizate studii de fezabilitate, putine au fost cele care nu au fost considerate sustenabile.

Acum, situatia pe piata s-a schimbat, pana si mega-proiectul Dambovita Center pare o nebunie, nu doar din prisma impactului urbanistic pe care l-ar putea avea asupra centrului Capitalei, cat si a faptului ca la mai putin de doi kilometri se afla de curand AFI Palace Cotroceni.

"Trebuie avut in vedere faptul ca AFI Palace Cotroceni va avea cel putin doi ani inaintea Dambovita Center", spunea Gheorghe destul de pesimist cu privire la capacitatea pietei locale de a atrage in urmatoarea perioada noi retaileri pentru a umple spatiile din doua mega-malluri atat de apropiate.


Sursa

3 November 2009