Euro s-ar putea stabiliza în jurul valorii de 4,5 lei anul acesta, iar specialiştii apreciază că nu vom mai vedea mişcări bruşte ale cursului de schimb pe fondul calmării situaţiei politice şi în condiţiile în care banca centrală rămâne atentă la evoluţia cursului.

28930-euro.jpgCele mai multe prognoze indică pentru anul acesta un curs de schimb ce variază între 4,45 şi 4,55 lei/euro, dar analiştii nu exclud mici derapaje prin care moneda europeană ar putea să sară de 4,6 lei/euro. Analiştii BRD sunt cei mai optimişti, ei apreciază un euro de 4,42 lei în luna decembrie 2013.

Luăm în considerare o depreciere de sub 3% a leului anul acesta. Dacă apetitul la risc se va menţine ridicat, randamentul ridicat al activelor denominate în lei va fi un magnet pentru capitalul străin. Totuşi, natura volatilă a intrărilor de capital implică ris­curi de depreciere în cazul schim­bărilor bruşte de sentiment, iar acest lucru a fost cât se poate de evident în 2012”, afirmă Cătălina Molnar, eco­nomistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank citat de zf.ro.

În ultimele luni, euro a avut o evoluţie pozitivă, susţinut fiind de investiţiile străine înregistrate de România odată cu liniştirea apelor pe scena politică. Să ne reamintim că, în vară, tensiunile politice şi criza din Zona euro au dus cursul la un maxim de 4,65 lei/euro.

Totuşi, o apreciere puternică a leului în comparaţie cu moneda europeană este dificilă. Analiştii spun că banca centrală ar putea interveni pe piaţa valutară pentru a limita aprecierea leului, tocmai pentru a evita o volatilitate prea mare în cazul deteriorării încrederii investitorilor străini.

O intervenţie a băncii centrale pe piaţa valutară în sensul stopării aprecierii leului ar fi justificată şi în contextul în care BNR şi-ar consolida astfel rezerva valutară, mai ales că anul viitor trebuie să achite o parte din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). De altfel, este de aşteptat ca plăţile către FMI să aibă un impact semnificativ asupra cursului de schimb.

Chiar dacă mediul politic intern va fi mai stabil, leul va fi influenţat de calendarul încărcat de plăţi către Fondul Monetar Internaţional. O depreciere bruscă şi importantă a leului va fi evitată în 2013, în condiţiile în care inflaţia se află mult peste ţinta băncii centrale, iar economia ro­mâ­nească este în continuare sen­si­bilă la mişcările cursului”, a declarat pentru zf.ro Eugen Sinca, analist al BCR.

Potrivit analistului BCR, euro va oscila în acest an în intervalul 4,4-4,7. Vo­latilitatea de anul trecut a fost limitată totuşi de intervenţiile constante ale băncii centrale, în­grijorată de impactul de­precierii leului asupra inflaţiei.

Garanti are o prognoză de 4,55 lei/euro la finalul acestui an, în timp ce RBS şi Raiffeisen Bank esti­mează o valoare de 4,47 lei/euro şi respectiv 4,55 lei/euro în toamna acestui an.

 

CITEȘTE ȘI: Warren Buffett - miliardarul modest, care şi-a donat averea fundaţiilor de caritate

 

7 January 2013