Imobiliarele şi băncile sunt două segmente care nu au cum să funcţioneze unul fără celălalt. Românii nu pot trăi liniştiţi dacă nu au o casă proprietate personală, dar puţini sunt cei care, în condiţiile crizei actuale pot să îşi cumpere locuinţe fără să apeleze la bănci. O foarte interesantă şi în acelaşi timp utilă conferinţă despre „Cum va depăşi România criza economică?" a fost organizată de cotidianul „România Liberă", un adevărat curs maraton de două zile. Prilej excelent de a solicita câteva păreri despre cum se prezintă această piaţă la momentul actual în ţara noastră.

15548-156662-depasi1.jpg„Instituţiile financiare au strâns suficienţi bani şi pot oferi credite în orice moment, dar nu au încredere.", a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, în cadrul unei conferinţei.

„Creditare fără încredere nu va exista. În momentul de faţă, BNR a împins deliberat lichiditate în bănci şi toate băncile au bani. Toate băncile din România sunt în situaţia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseşte? Nu este ecranul acela mare, pe care să vadă încredere.", a continuat Adrian Vasilescu. Toată această reţinere a băncilor se simte tot mai puternic în piaţa imobiliară. Astfel, reluarea creditării este un moment aşteptat de mulţi dintre noi. Din păcate, specialiştii în domeniu financiar nu se aşteaptă ca în viitorul apropiat să mai vadă creditare ca în anii 2004-2008. În această perioada au intrat valuri de valută, dar România nu a fost pregătită pentru a o valorifica.

„Mulţi oameni se întreabă când se va relansa creditarea. Relansarea creditării aşa cum ne-o închipuim noi, aşa cum ne-am învăţat să vedem în anii 2004-2008, nu se va mai întâmpla niciodată, cel puţin în viitorul previzibil.", a mai declarat Adrian Vasilescu în cadrul evenimentului organizat de România Liberă.

Să fim atenţi cu veniturile noastre şi ale ţării

Fiecare dintre noi consumă un produs imobiliar, în fiecare clipă: casa în care locuim. Fie că este vorba de o locuinţă închiriată, fie despre una proprietate personală. Dan Ioan Popp, reprezentantul firmei Impact, unul dintre dezvoltatorii importanţi ai pieţei imobiliare, a identificat în cadrul conferinţei o problemă gravă a momentului: reabilitarea termică. Acest aspect neglijat adesea şi de cetăţeni, dar şi de autorităţi joacă un rol esenţial, atât în economia personală, cât şi în economia naţională.

„Întrebarea este câţi dintre cei care stau la bloc îşi dau seama că factura lunară de administrare e direct dependentă de deciziile lui legate de reabilitarea faţadei blocului: de termo-izolare. Fiecare dintre cei care locuiesc la bloc şi nu au acţionat pentru reabilitarea termică, plăteşte în fiecare lună mai mult cu 30-40% decât ceilalţi care au acţionat. Nu aşteptaţi ca moştenitorii dumneavoastră să se bucure de nişte bani guvernamentali. Acţionaţi acum, este necesar şi util!", spune Dan Ioan Popp. Iar argumentele pe care le găseşte în această direcţie sunt de natură să îngrijoreze.

„Atunci când plătiţi aceşti 30-40% în plus, adăugaţi ceva la nota de plată a României. Adăugaţi costuri în plus la importul de gaze, de păcură... Desigur, este vorba de un procent mic, dar dacă înmulţiţi acest procent cu numărul de locatari, atunci se obţine o sumă considerabilă, iar nota de plată a României este mai mare. Deci fără să vreţi, contribuiţi la îndatorare.", completează Popp.


Sursa

8 December 2010