Turnul de birouri Ana Tower, dezvoltat de GTC România în parteneriat cu omul de afaceri George Copos, a obţinut precertificarea LEED Gold Core&Shell, un act care atestă impactul redus pe care construcţia îl are asupra mediului, potrivit companiei de consultanţă Colliers International România, care a asistat dezvoltatorul în acest demers.

25045-ana_tower_1_63778718df.jpgAna Tower este amplasat lângă hotelul Crown Plaza, ce aparţine tot lui Copos, din apropierea zonei Piaţa Presei Libere. Turnul va avea o suprafaţă construită de 40.000 mp şi o parcare subterană dispusă pe trei nivele. Proiectul presupune o investiţie de 60 mil. euro.

Recent, Tim Wilkinson, Co-Director Executiv al DTZ Echinox, a declarat că în România încă nu poţi obţine „nici un euro în plus la chirie“ doar pentru că ai o clădire verde şi că certificarea este importantă doar pentru atragerea investitorilor la vânzarea imobilului.

„Este adevărat că în primul an de funcţionare nu poţi atrage bani, dar după ce vii cu raportul costurilor de administrare poţi reuşi să obţii sume suplimentare din partea chiriaşilor“, a răspuns Shimon Galon, CEO-ul GTC România, dezvoltator care a realizat şi imobilele de birouri Europe House, America House şi City Gate.

În plus, proprietarii clădirilor „verzi“ ar putea beneficia în viitor şi de un impozit redus. Un prim pas a fost deja făcut în Cluj-Napoca, unde consilierii locali au decis ca, începând cu anul fiscal 2013, clădirile „verzi“ să fie impozitate la jumătate. Proiectul de hotărâre este o premieră pentru România şi se va aplica doar imobilelor care se încadrează în standardele impuse de trei sisteme de certificare recunoscute la nivel mondial: LEED, BREEAM şi DGNB. Practic cota de impozitare pentru aceste clădiri se va reduce de la 0,5% la 0,25%.

“Preocuparea pentru construcţiile sustenabile devine tot mai evidentă la nivelul României, fiind practica de business recomandată în piaţa de real estate. Tehnologiile care stau la baza clădirilor verzi reduc cheltuielile de operare şi consumul de energie, asigură calitatea şi sănătatea mediului ambiant, facilitând în acelaşi timp obţinerea unei chirii şi a unei valori de piaţă superioare”, a declarat Oana Adjudeanu, LEED Green Associate în cadrul departamentului de Property Management al Colliers International.

În prezent, Colliers asistă peste 10 proiecte în Europa Centrală şi de Est în vederea obţinerii certificării verzi. Un alt proiect din portofoliul GTC pentru care Colliers International oferă servicii de consultanţă în vederea certificării verzi este City Gate.

 

Sursa

31 May 2012