Asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin menţinerea cotei unice de 16% şi reducerea numărului de taxe şi impozite, realizarea Programului Naţional pentru construirea de locuinţe sociale şi pentru tineri şi dezvoltarea în ritm rapid a infrastructurii. Sunt doar câteva dintre obiectivele guvernului format de premierul Emil Boc.

sursda:www.gandul.info/Mai exact, autorităţile promit construirea de drumuri naţionale, centuri ocolitoare şi autostrăzi, dar şi întreţinerea infrastructurii rutiere existente. De asemenea, guvernul Boc are în vedere şi dezvoltarea transportului feroviar, naval şi aerian.

În plus, guvernanţii promit finalizarea liniei de metrou 1 Mai-Laromet până în 2010 şi începerea lucrărilor la linia 5 de metrou Ghencea - Drumul Taberei - Eroilor - Universitate - Pantelimon cu finalizarea primului tronson Ghencea - Eroilor până în 2012.

Printre priorităţile noului guvern se află şi crearea cadrului legal privind stimularea construirii de piste de biciclete în localităţile cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori, dar şi finalizarea retrocedărilor şi a reformei proprietăţii funciare, precum şi acordarea de justă despăgubire, în situaţii specifice şi introducerea cadastrului unitar, pe cheltuiala statului. Până în 2012, autorităţile şi-au propus intabularea tuturor suprafeţelor agricole şi forestiere, inclusiv a celor rezultate din ieşirea din indiviziune.

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 prevede continuarea programelor de construcţii de săli de sport; consolidarea şi reabilitarea sălilor de sport; bazine de înot; patinoare artificiale; proiectarea, reabilitarea şi construirea de sedii pentru aşezăminte culturale din mediul rural şi mic urban. De asemenea, guvernul Boc promite că va avea în vedere construcţia de locuinţe sociale, construcţiile de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, pentru chiriaşii evacuaţi din locuinţele retrocedate şi sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală.

În sectorul construcţiilor, printre obiectivele vizate se numără eficienţa energetică a clădirilor multietajate.

 

Cât despre programele de acţiune, autorităţile au în vedere reducerea vulnerabilităţii la activitate seismică a clădirilor publice, consolidarea clădirilor de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

22 December 2009