Cei care se obligă să cumpere o locuinţă aflată în curs de construire pot cere ca în antecontract să fie stipulate că acest document va fi notat în cartea funciară a terenului. Astfel, dacă dezvoltatorul intră în faliment, cumpărătorul are prioritate la recuperarea debitelor.

Foto:evz.roAchiziţionarea unei locuinţe le poate da multe bătăi de cap cumpărătorilor. În cazul în care aceştia doresc să cumpere un apartament situat într-un imobil aflat în curs de construcţie, problemele se pot înmulţi.

În ultimele luni, tot mai mulţi dezvoltatori au dificultăţi în finalizarea construcţiilor demarate.

 

Zilele trecute, Mivan Kier a primit undă verde de la Tribunalul Bucureşti pentru a intra în insolvenţă.

Constructorul a început lucrul la un complex rezidenţial în zona Dristor din Bucureşti, iar pentru o parte dintre imobile a încasat deja avansul. În acest context, clienţii pot pierde aceşti bani .

În situaţia lor sunt mulţi alţi români, care au mizat pe buna credinţă a dezvoltatorilor. Însă, acum se trezesc şi cu banii luaţi şi fără casa la care visau.

Paza bună

Evaluatorul Mihai Grigore spune că există o cale prin care clienţii pot evita să rămână în pagubă.În momentul în care o persoană se decide să cumpere un apartament amplasat într-un bloc nou, de regulă încheie un antecontract la actul de vânzare-cumpărare.

Acest act permite promitentului cumpărător (clientului) să stabilească de comun acord cu promitentul vânzător (dezvoltatorul) condiţiile vânzării.

În document poate fi inclusă o clauză care să împiedice ipotecarea terenului pe care se construieşte imobilul în favoarea băncii care oferă un credit dezvoltatorului.

 

"Conform codului civil, contractul are putere de lege între părţile contractante şi aceste părţi decid ele însele conţinutul contractului.

Problema este dacă promitentul vânzător va fi de acord cu inserarea acelei clauze, care este perfect legală, ştiut fiind că majoritatea dezvoltatorilor imobiliari apelează la credite bancare cu ipotecă pe teren pentru finalizarea proiectului.

În plus, chiar dacă s-ar semna o astfel de clauză în antecontract, asta nu-l va impiedica pe proprietarul terenului să-l ipotecheze la bancă . În caz de insolvenţă a acestuia, se va ajunge la un eventual proces, în urma căruia promitentul cumpărător tot nu-şi va putea recupera avansul plătit.

Soluţia cea mai elegantă şi inteligentă este semnarea antecontractului cu clauză că se notează în Cartea Funciară a terenului acel antecontract. În acest fel, antecontractul va fi opozabil terţilor, inclusiv băncii în favoarea căreia eventual s-ar constitui ulterior o ipotecă de către promitentul vânzator", a explicat pentru evz.ro Mihai Grigore.

Proiecte pe banii altora

Mulţi dezvoltatori vând apartamentele încă din faza de proiect, astfel că mai apoi apelează la bănci pentru a face rost de finanţarea necesară pentru începerea şi finalizarea construcţiei. Numai că banca nu acordă credite fără a cere o garanţie în schimbul banilor, iar cel mai adesea această garanţie o constituie terenul pe care este ridicat imobilul.

Sursa

11 September 2009