O parte din delegația României la conferința National Association of Realtors (NAR), care a avut loc la San Francisco, a venit la „ZAI la o cafea”.

Dan Negulescu, ambasadorul NAR pentru Europa, Cristina Neamțu, voluntar și membru APAIR și David Grigorescu, președinte APAIR au vorbit cu Răzvan Muntean despre cel ami important eveniment imobiliar din lume.

Din delegația României au mai făcut parte Igor Postovanu – fost președinte APAIR, Andrei Rusu – viitor președinte APAIR și Marius Rusnac – membru APAIR.

Dan Negulescu

Conferința NAR înseamnă peste 25.000 de realtori din America și din toată lumea, la un loc. Este un eveniment anual, care are loc în diferite orașe. Anul acesta, conferința NAR s-a desfășurat în San Francisco, anul trecut a fost în Boston, anul viitor va fi în New Orleans.

În primul rând, oamenii se adună ca să se simtă bine împreună. Pentru noi, asta poate părea ciudat. Însă, încă de acum 14 ani, când am fost la prima conferință, tot în San Francisco, am văzut că, într-adevăr, agenții imobiliari se simt bine împreună, cooperează, se cunosc, lucrează împreună, învață unii de la alții. Oamenii doresc să participe la toate sesiunile de instruire și să se implice. Pentru că NAR înseamnă voluntariat, timp dăruit de fiecare dintre noi, de cele mai multe ori în folosul tuturor, în folosul comunității.  

Cristina Neamțu

Prima dată când am intrat în lumea realtorilor autentici a fost când am intrat în APAIR. În San Francisco a fost energie, foarte multă energie, colegi realtori din toată lumea, experiențe noi și un accent foarte mare pus pe colaborare. Putem colabora de oriunde, oricând, tot ceea ce trebuie să facem este să alegem să colaborăm. Pe mine asta m-a frapat la modul frumos. Pe lângă toate beneficiile menționate deja de Dan, pentru mine a însemnat și acces la educație, pentru că au fost numeroase cursuri, dar am apreciat partea de networking. Am cunoscut colegi realtori din foarte multe țări din Europa, SUA și nu numai.

David Grigorescu

Oficial, conferința a durat patru zile. În jurul conferinței sunt multe alte evenimente, și înainte, și după, pentru că, pentru realtori, acest eveniment reprezintă o mare sărbătoare a agentului imobiliar. așa am văzut eu realtorii prezenți la conferință. Într-adevăr, au venit din foarte multe motive – educație, aflarea noutăților, colaborarea – ei pun un accent fantastic pe colaborare, plus alte motive secundare.

Cel mai mult m-a impresionat cum 25.000 de profesioniști dintr-un domeniu se adună, cu bucurie și văd în această conferință anuală o sărbătoare a breslei.

Tot ce se întâmplă astăzi în România se întâmplă după acest model. Asociația pe care Dan a fondat-o, împreună cu alți 11 colegi în 2009, a luat ființă după modelul NAR, iar următorii președinți au ținut această direcție. De ce a fost România la această conferință? Pentru că NAR suntem noi și ce fac ei acolo facem și noi foarte bine aici. iar cărarea bătătorită pe care noi, echipa de anul acesta, am mers foarte ușor i se datorează lui Dan, care face drumul acesta de 14 ani și creează relații extrem de importante pentru dezvoltarea breslei noastre și o imagine foarte bună României.

42771-c_n.jpg

Cristina Neamțu

Am purtat niște insigne cu steagul României, de care am fost foarte mândri. Faptul că sunt româncă și am fost acolo cu delegația României a fost impresionant pentru că, indiferent cu cine făceam cunoștință, mi se spunea: „cunosc România. Dan Negulescu”. Nu exagerez, nu era persoană care să știe de România și să nu știe de Dan Negulescu.

Dan Negulescu

În primul rând, totul e pe bază de încredere, de relație – mă refer aici la relația dintre doi oameni care au același interes.

Acum 14 ani am ajuns în SUA și mi-am dat seama că eu, personal, am același interes cu 25.000 de oameni. După aceea, am venit în țară, am vorbit cu colegii mei și mi-am dat seama că există oameni care au același interes cu noi. Astăzi am ajuns la APAIR, care reprezintă un interes comun de schimbare a breslei în bine, și suntem apreciați, fiecare dintre noi, ca realtori, pentru că reprezentăm interesele clienților noștri. Totul pleacă de la relație și încredere.

Eu am avut încredere în niște oameni care mi-au spus că NAR este cu totul altceva decât mă gândeam eu că ar putea fi. Am ajuns acolo, m-am convins că este așa, am venit aici, i-am convins pe alții că este așa și iată că astăzi David, Igor, Marius, Cristina toți credem același lucru și suntem gata să demonstrăm celorlalți că suntem o echipă, avem același interes, avem încredere unii în alții și vrem să creăm relații atât între noi, profesioniștii, cât și cu ceilalți clienți și beneficiari ai noștri.

Cristina Neamțu

La conferința NAR am primit confirmarea, validarea că facem bine ceea ce facem, suntem în asentiment cu NAR. Nu am văzut diferențe considerabile între ceea ce facem noi și ceea ce fac ei, ca modalitate de lucru.

Dan Negulescu

Nu numai că suntem pe aceeași lungime de undă, dar noi suntem un model pentru toate țările din jur, pentru asociațiile de agenți imobiliari care nu se pot numi realtori, din păcate. Foarte important este faptul că avem recunoașterea oficială a NAR, ca fiind modelul viabil pentru dezvoltarea NAR în Europa și nu numai.

David Grigorescu

Am plecat foarte deschis în SUA, să aflu noutăți, să fiu dat pe spate, să văd cum putem face lucrurile mai bine în România. Mărturisesc că am avut, pe de o parte, o dezamăgire profundă, dar pe cealaltă parte am fost extaziat să aflu că tot ce facem noi aici este ceea ce fac și ei acolo.

Am avut ocazia să stau de vorbă cu realtori care activează în SUA și în alte regiuni ale lumii și am avut plăcerea să aflu că vorbim aceeași limbă, că acționăm la fel, chiar dacă nu ne-am văzut niciodată.

Am avut onoarea să cunosc șase sau șapte foști președinți, dar și pe președintele actual al NAR și pe CEO-ul NAR și cu toții ne spun același lucru: pentru noi, România este un exemplu că se poate ca acest model performant, acest serviciu premium să ajungă în Europa. Pentru că sunteți prima țară (după SUA și Canada) care a demonstrat, la nivel mondial, că se poate -  aveți reguli, educație și instrumente de colaborare. Aceste trei ingrediente reprezintă rețeta care stă la baza modelului american.

Dan Negulescu

Noi suntem parte dintr-un proces, nu s-a întâmplat totul azi sau acum doi ani. Totul a început acum mult timp, și aici nu este meritul meu sau al altei persoane. Este vorba despre o conjunctură și, într-adevăr, de câțiva oameni care au făcut efectiv să se întâmple acest lucru.

Aș vrea să trec în revistă câteva puncte de reper în traseul nostru. Totul a plecat de acum 30 de ani, când unul dintre președinții NAR, Norman Flinn, a decis că NAR Global trebuie să apară și să se extindă în toată Europa de Est, care era proaspăt scoasă din regimul comunist. A venit și în România, a fost și în Rusia, Ucraina, peste tot în zona noastră. Atunci au fost create două asociații – Asociația Română a Agenților Imobiliari (ARAI) și ANEVAR. După atâția ani de zile, ANEVAR-ul funcționează destul de mult după modelul NAR. ARAI, din păcate, nu a arătat atât de multă forță și, în locul ei, a apărut APAIR.

După aceea, au venit diverși traineri, așa – numiții ambasadori, care ne-au ajutat foarte mult – Alina Aeby. Au fost multe persoane care au participat la dezvoltarea APAIR. Trebuie să menționez o persoană care, înainte de a exista APAIR, a avut viziunea reprezentării exclusive și a sistemului adevărat de cooperare între agenții imobiliari și anume Sorin Udrea. Sunt foarte mândru că este și prietenul, și partenerul meu. El a fost omul care, înaintea mea și cu un glas diferit, foarte aplicat, foarte tehnic și foarte serios, a pus bazele a tot ce facem noi acum. Chiar numele de reprezentare exclusivă a fost inventat de el.

Pentru mine, acest premiu este echivalentul unui Oscar, pentru că am reușit să punem România pe hartă. Este o certificare a faptului că suntem pe drumul cel bun, că noi suntem NAR.

„Realtor of the year” înseamnă o persoană din afara SUA, care este recunoscută de către NAR ca omul care a făcut cel mai mult pentru promovarea NAR în afara Statelor Unite ale Americii. Am avut surpriza să fiu anunțat după cei 51 de realtori americani, câte unul din fiecare stat.

Cristina Neamțu

Dan a contribuit într-un mod extraordinar la promovarea valorilor NAR.

David Grigorescu

Într-o comunitate formată din 1,4 milioane de membri, profesioniști în domeniul imobiliar, un „nebun”, de la capătul celălalt al lumii, este recunoscut pentru ceea ce a reușit să facă. Și ce a reușit el să facă nu se rezumă la România. Pentru că, prin activitatea lui, prin activitatea noastră, ca asociație, în România și în țările vecine, am reușit să influențăm practic întreaga Europa de Est. Deja nu numai că NAR nu mai merge să bată la ușile țărilor din Europa, ci acestea vin către NAR și spun „vrem și noi așa ceva”. Această mișcare, aparent superficial tratată, a pornit de la acest om, care merită din plin acest premiu.

Răzvan Muntean

Cu toții am avut o perioadă când nu am crezut în acest mod de lucru. Îmi aduc aminte că, prin 2006, când a venit Udrea și povestea despre reprezentare și apoi Dan vorbea despre NAR în contextul ARAI mă uitam așa și spuneam: sună mișto, dar poate nu e momentul, hai să o mai lăsăm. Sunt niște clișee: România e diferită, la noi nu funcționează; hai să gândim loco nu global; hai să luăm ceva să adaptăm pentru România, noi știm mai bine. Uite că, în final, APAIR a luat avânt în ultimii ani și, din fericire, v-ați găsit drumul, care seamănă din ce în ce mai mult cu cel al NAR.

David Grigorescu

În spate sunt mai multe secrete. Dar cel mai important secret pe acest subiect este că ne-am dat seama că orice deviere de la un model funcțional creează un model nefuncțional.

Și eu m-am îndoit. Mi-a plăcut, mi-am creat un vis din asta, dar mi-a luat trei ani de zile, pentru că nu aveam practicieni care să demonstreze că modelul funcționează. Mi-a luat aproape trei ani de zile ca să mă perfecționez și să pot demonstra altor colegi nu doar că funcționează, dar că este cea mai bună decizie pe care am luat-o eu în profesia mea de agent imobiliar.

42772-d_n.jpg

Dan Negulescu

E adevărat: toți la un loc, ca breaslă, putem schimba ceva. Dar totul pleacă de la implicarea fiecăruia dintre noi și de la a urmări rezultatele și evoluția fiecăruia dintre noi, dar cu admirație, nu cu stilul acela românesc.

Alina Aeby, ambasador NAR pentru România, Republica Moldova și Georgia

Dan, te felicit și am fost foarte emoționată, meriți pe deplin acest premiu.

„International Realtor of the Year” se acordă cuiva care a avut cele mai mari contribuții în acel an sau de-a lungul carierei pentru promovarea NAR și a eticii și practicii lor imobiliare.

Răzvan Muntean

Ce a însemnat prezența primei delegații a României la o conferință NAR?

Alina Aeby

A fost un eveniment important. Așa cum spuneau și colegii mei, România este acum pe harta imobiliară internațională. La urma urmei, România nici nu este o țară chiar atât de mică, este a șasea țară, ca suprafața, din Uniunea Europeană, are o populație mare comparativ cu țările din jur.

Toată lumea îi cunoștea deja pe colegii mei, știa cine sunt, au fost prezenți la tot felul de evenimente, unele organizate chiar de mine, ca gazdă. Am început cu un tur al proprietăților dezvoltatorilor din San Francisco, unde colegii mei din România au avut ocazia să cunoască alți realtori din alte 29 sau 30 de țări.

Faptul că am avut o delegație de șase persoane a fost extraordinar. Au fost foarte multe oportunități de a cunoaște multe persoane. Totul contează, chiar și petrecerile sunt importante, ca să cunoști lume nu numai la expoziții și conferințe, ci și într-un mediu relaxat, la un pahar de vin, să schimbi cărți de vizită. Iar când te întorci acasă iei această grămadă de cărți de vizită și începi să-i contactezi pe cei pe care i-ai întâlnit în diferite scopuri – fie că vrei să faci schimb de experiență profesională sau de afaceri, pentru că scopul este și să promovezi România și piața imobiliară românească în afara țării.

Răzvan Muntean

Care au fost cele mai importante teme discutat acolo ce ar putea fi aplicate în România?

Alina Aeby

Etica în imobiliare și colaborarea sunt foarte importante. De asemenea, s-a discutat foarte mult despre noile reguli Multiple Listing System (MLS), colaborarea între MLS-uri, integrare. Faptul că asociația este extraordinar de puternică și de unită și reprezintă un lobby foarte puternic pe lângă guvernul SUA privind legislația referitoare la cumpărarea de case și la imobiliare, în general și la protecția consumatorilor care achiziționează case. Aceasta este o chestiune foarte importantă și o lecție pentru România. Totodată, este foarte important să îți dai seama că este loc de colaborare și de făcut afaceri pentru toată lumea. Nu trebuie să avem o competiție prost înțeleasă și destructivă. Trebuie să avem una constructivă, să colaborăm, pentru că, sincer, e loc pentru toată lumea. Și lumea e mare, și România e mare, și piața imobiliară românească e mare.

Răzvan Muntean

Care sunt planurile tale pentru Europa?

Alina Aeby

Avem foarte multe planuri, nici nu știu dacă le pot divulga pe toate. În ianuarie, eu și Dan ne vom întâlni la Chicago, pentru o ședință de planificare pentru ambasadorii globali și de regiune. El este ambasador NAR pentru Europa Centrală și de Est, este o poziție nouă și foarte importantă, pentru că ne ajută să extindem colaborarea regională.

Știm, cu siguranță, că vom avea un eveniment mare în toamnă, în România, în București. Vor fi foarte multe resurse alocate pentru acest eveniment. Nu pot spune mai mult.

Știu sigur că voi face două vizite în România în 2020. Sunt onorată și fericită că voi continua să lucrez cu APAIR, vom stabili împreună programele pentru 2020.

Răzvan Muntean

Ce înseamnă ambasador pentru Europa?

Dan Negulescu

NAR funcționează ca APAIR în România, doar că mult mai bine, sunt mult mai mulți și cu o sută de ani experiență, dar, pe plan internațional, în ultimii 10 – 12 ani, funcționează cu ambasadori. Adică, niște persoane ca Alina și ca alți colegi din SUA își folosesc relațiile pe care le au cu alte țări sau regiuni din lume pentru a recomanda, pentru a implementa sistemul de lucru NAR celor care sunt deschiși.

Până anul acesta toți ambasadorii au fost americani, persoane cu cetățenie americană. Începând de anul acesta, după ce am avut mai multe discuții cu conducerea NAR și NAR Global, am ajuns la concluzia că ar fi un pic mai eficient să fie și ambasadori NAR locali, din zonă, care să lucreze cu ambasadorii NAR și SUA.

Aș putea spune că așa este mai eficientă comunicarea NAR cu toate țările din Europa, pentru că este un proiect – pilot pentru Europa. Noi suntem doi astfel de ambasadori regionali – eu și Arthur Ohanesian și, având în vedere că el vine din Ucraina, știe foarte bine limba rusă, am convenit ca el să se ocupe în principal de țările în care se vorbește această limbă. Pentru că au aceeași mentalitate și comunicarea este mult mai ușoară. Iar eu mă voi ocupa de celelalte țări – Bulgaria, Grecia, Ungaria și așa mai departe.

42773-d_g.jpg

David Grigorescu

În SUA, am descoperit o organizare impecabilă pentru evenimente la care participau 6.000 de oameni și am avut onoarea să fim invitați să participăm și la ședința de board NAR alături de cei 864 de membri, Dan fiind unul dintre ei. Dintre cei 864 de membri, șase sunt internaționali, restul sunt din SUA.

Cumva, APAIR picase în plan secund acolo. Pentru că majoritatea persoanelor cu care m-am întâlnit vorbeau despre România.

Am rămas impresionat că, în orice discuție, în orice ședință, fie că era vorba despre educație, despre MLS, despre reguli sau despre codul etic, întotdeauna consumatorul și clientul erau puși pe primul loc. După ce discutau care este relevanța, importanța pentru consumator și client, discutau dacă este important pentru ei ca realtori, ca breaslă. Cumva, pentru mine a venit ca o confirmare. M-am dus cu mintea deschisă acolo, ca să mai aflu noutăți. Dar, de fapt, sunt aceleași lucruri pe care le facem și noi în România. Consumatorul este pr primul loc pentru că, atunci când noi, ca breaslă, aducem valoare comunităților noastre, clienților și consumatorilor, și noi prosperăm. Pentru că valoarea pe care o aducem noi se întoarce inclusiv în business-ul nostru. Începem să fim respectați, suntem priviți cu drag și beneficiile curg.

Răzvan Muntean

Ce înseamnă acest concept de realtor? El se distinge, fizic, cu ajutorul unei insigne pe care o poartă în piept. Dar vedem tot felul de persoane care spun: „eu nu sunt realtor, dar practic reprezentarea exclusivă” sau „nu practic reprezentarea exclusivă, practic exclusivitatea”. Nu ar trebui să existe un fel de barieră legală, ca să se știe clar că doar cel care poartă insigna practică reprezentarea exclusivă? Eu simt această confuzie în piață.

David Grigorescu

În opinia mea, soluția constă în puterea exemplului, care ne-a adus astăzi aici. Avem sute de agenți imobiliari care au înțeles valorile, principiile și au înțeles că este important să își asume un cod etic, să facă parte dintr-o asociație profesională, pentru a-și servi clienții mai bine. Prin codul etic își asumă un set de reguli identice cu ale NAR, își asumă faptul că sunt trași la răspundere dacă încalcă acel cod etic, că pot fi reclamați de consumatori, de către clienții lor sau chiar de către colegi de breaslă. Și, în momentul acela, responsabilitatea crește considerabil.

Mă refer la puterea exemplului realtorilor activi astăzi, care merg în comunitățile lor și se diferențiază, încep să facă tot mai mult business.

Puterea exemplului merge mână în mână cu promovarea, cu comunicarea către consumatori și clienți. În același timp, trebuie să recunoaștem: am făcut o mie de pași în zece ani de zile. Accelerăm acest proces și ne dorim foarte tare să ieșim cât mai mult public.

Am pus accent pe ducație, pe dezvoltarea asociației și, cât de curând posibil, vom ieși să comunicăm valorile pe care le promovăm.

Dan Negulescu

Aș vrea să adaug niște definiții.

Un realtor este un agent imobiliar membru al NAR din SUA sau al unei asociații partenere. În România, această asociație este APAIR. APAIR a ales să urmeze modelul NAR 100%. Asta înseamnă că toți membri APAIR sunt realtori.

Deci, în România, membrii APAIR sunt realtori.

Mai există, dacă nu mă înșel, parteneriatul în vigoare dintre ARAI și NAR.

Pe lângă această calitate de a fi membru APAIR, ca să fii realtor trebuie să îți plăteșri cotizația către NAR.

APAIR funcționează cu niște comisii și comitete care se ocupă de eventuala poliție imobiliară.

Un realtor care greșește – iar la noi, în România, asta înseamnă că încalcă codul etic, deoarece nu există legi care să reglementeze activitatea imobiliară – se supune judecății colegilor lui din asociație.

Ceilalți sunt triați de piață. Este o lege a cererii și a ofertei, există recomandări ale persoanelor care au lucrat cu realtori, care certifică plus valoarea adusă de aceștia.

David Grigorescu

Obligația noastră ca asociație profesională este să-i inspirăm și să-i chemăm și pe ceilalți colegi să vină la evenimentele educaționale și să înțeleagă cum facem noi reprezentarea exclusivă. Pot aplica aceste reguli chiar dacă nu sunt realtori. Este important să urmărim întotdeauna interesul clientului nostru.În momentul acela aducem valoare, fie că facem parte din APAIR sau nu.

Tot ce noi putem face este să inspirăm, să educăm, să oferim secretele pe care le-am descoperit în anii de când facem reprezentare exclusivă. Asta fac trainerii APAIR, tocmai ca să creștem standardele.

În SUA am înțeles un principiu foarte simplu: MLS = piață. În momentul în care vorbim dspre două MLS-uri în București, de exemplu, practic dezbinăm. Timp de patru zile, NAR a pus accentul pe unirea breslei. Au înțeles un aspect foarte important: atât timp cât MLS = piață, adică o regiune are un singur MLS, pe care toți agenții îl alimentează cu proprietăți astfel ei au puterea de a colabora transparent și de a oferi cele mai bune servicii. Din punctul meu de vedere, asta trebuie să facă asociația: să vină să explice – putem afce șapte MLS-uri, dar asta clar ne dezavantajează. Pentru că tehnologia poati privită ca un dușman sau ca un salvator, un instrument de evoluție.

Cristina Neamțu

În urmă cu un an și ceva am aflat de APAIR și de conceptul de realtor și am simțit că deja ader la o comunitate. Fac parte dintr-o comunitate care numără deja 181 de realtori din România și dintr-o comunitate mult mai mare, la nivel internațional.

Mai mult decât atât, cred că ne unesc misiunea și valorile pe care le promovează aceste comunități. Însușirea și respectarea acelui cod etic pentru mine înseamnă tot. S-ar putea să am momente în care greșesc sau nu văd lucrurile clar, tuturor ni s-a întâmplat. De aceea apelăm la educație continuă, învățăm unii de la ceilalți, de asta suntem o comunitate. Aici am primit plusvaloare. Pentru mine, asta înseamnă să fiu realtor –comunitate, colaborare, să pui interesele clientului tău înaintea intereselor proprii.

Dan Negulescu

În România, lumea știe că MLS este un soft în care îți pui niște proprietăți.

MLS-ul este un întreg sistem de cooperare și de remunerare între noi, profesioniștii în imobiliare, bazat pe reprezentarea exclusivă. MLS-ul nu înseamnă doar un soft, care, în cazul nostru, este FlexMLS.

MLS-ul înseamnă toate regulile, toate procedurile de lucru, toate sistemele de compensare a fiecăruia dintre noi, de oferire a unei remunerații, în beneficiul consumatorului, al clientului nostru.

MLS-ul înseamnă, practic, piața pusă la un loc și înseamnă putere pentru noi, agenții, în a ne servi mai bine clienții. 

În Board of Directors, unde și eu am votat, s-a luat o hotărâre istorică anul acesta, în San Francisco: dacă până acum erai obligat ca, în 48 de ore de la intrarea în vigoare a contractului, să pui proprietatea în MLS, astăzi este vorba despre 24 de ore, dar nu de la intrarea în vigoare a contractului, ci din momentul în care începe marketing-ul.

Este o chestiune de nuanță. Practic, americanii au certificat faptul că MLS-ul este fundația activității noastre, ca agenți imobiliari. MLS-ul este piața, este colaborarea cu adevărat.  

Mai mult decât atât: MLS-ul, prin definiție, funcționa până astăzi în rezidențial. acum câteva zile a fost lansat primul MLS în comercial.

MLS, în traducere Sistemul de Listare Multiplă înseamnă cum listez proprietatea astfel încât să o vadă cât mai mulți oameni, astfel încât să cresc șansele tranzacționării prin cooperare cu cât mai mulți agenți.

42770-r_m.jpg

Răzvan Muntean

Ce înseamnă, practic, această schimbare de la 48 la 24 de ore?

Dan Negulescu

Înseamnă, practic, o consfințire a faptului că MLS-ul nu numai că are viitor, ci este din ce în ce mai tare și este singurul mod în care chiar putem coopera.

Răzvan Muntean

Și în SUA apar tot felul de mici plug in-uri, cosmetizări ale MLS-ului făcute de diverși furnizori de softuri.

Dan Negulescu

Asta înseamnă 3D-uri, tururi virtuale, moduri de a face schițe.

Răzvan Muntean

Sunt facilități, funcționalități care ajută MLS-ul.

Dan Negulescu

Iar noi, cu mândrie vă spun, suntem singurii din afara SUA care au un MLS funcțional. Adică reguli, proceduri, soft dedicat, plus asociația. De aceea suntem modelul pentru toată Europa.

David Grigorescu

I-aș ruga pe colegii mei agenți imobiliari din toată țara să se gândească că peste un an, doi, trei, va exista acest MLS, în care dimineața, când ne logăm, vom vedea proprietățilr colegilor, iar atunci când vom fi sunați de un cumpărător, vom fi capabili ca, în zece minute, să facem cea mai bună selecție de proprietăți (pe care altfel am face-o în două – trei săptămâni) și să avem tranzacția într-o săptămână. Este doar unul dintre beneficiile sistemului propus de APAIR.

În momentul în care punem toți proprietățile în comun avem cea mai tare bază de date. Nici INS, nici ANEVAR nu pot avea datele atât de repede. Deja funcționează în București, Brașov, Cluj.

Fiți cu mintea deschisă, puneți întrebări, vi se va răspunde și apoi decideți dacă este sau nu potrivit pentru voi, ca profesioniști în imobiliare. Acest mod de lucru ne va face să fim mult mai puternici, mult mai productivi.

Haideți să copiem cel mai bun sistem la nivel mondial. Nu vă cer să mă ajutați pe mine cu business-ul meu. Eu vin ca voluntar, de cinci ani de zile, în asociație, deoarece cred foarte tare în breasla noastră.

Dan Negulescu

Există și ceva rigid și vreau să punctez acest lucru. Există seriozitatea și respectul față de aceste valori. Adică dacă nu ești realtor și spui că ești realtor vei fi pedepsit direct sau indirect. Printr-un copyright, printr-un proces și așa mai departe.

David Grigorescu

Cea mai tare veste este că noi, împreună cu Igor Postovanu, cu Andrei Rusu și cu Zola Szerencses ne-am întâlnit cu cei care conduc educația la nivelul NAR, care este cea mai bună educație de real estate la nivel mondial. Suntem prima țară din afara SUA care va avea traineri români acreditați de NAR, care vor putea susține cursurile NAR în România.

Astfel, de acum încolo vom putea ține cursurile NAR în țară în același timp în două orașe, în limba română.

Dan Negulescu

Anul 2020 va aduce un eveniment pentru prima dată în Europa – Conferința NAR în afara SUA. Va avea loc în București, în luna octombrie, în parteneriat cu Imopedia și TNI.

 

4 December 2019