Programul "Prima Casă 2" a intrat ieri în vigoare, oferind noi plafoane de creditare şi dobânzi mai accesibile. Însă numai teoretic, pentru că, la faţa locului, nicio bancă nu primise normele de aplicare a proiectului, aşa că eventualii doritori de casă nouă trebuie să mai aştepte.

sursa:gandul.info"Mânca-l-ar mama", "v-aţi cam grăbit" şi "aveţi dreptate, dar..." au fost reacţiile pe care le-am primit de la principalele bănci din centrul Bucureştiului când am întrebat ce aduce nou programul "Prima Casă 2".

Teoretic, din opt martie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care reglementează noile proceduri de acordare a creditului "Prima Casă". Practic, cum aveam să mă conving la faţa locului, nicio bancă nu era pregătită să acorde un astfel de credit, normele de aplicare urmând să vină abia în zilele următoare. Am început turul băncilor cu CEC-ul, despre care aflasem că, mai nou, poate acorda creditul şi în euro, nu doar în lei ca până acum. Sunt poftit să mă aşez în faţa biroului de credite, unde, în lipsă de clienţi, lipsea şi ofiţerul băncii.

Alte angajate ale CEC-ului o cheamă de urgenţă pe doamna Luci (din entuziasmul lor deduc că biroul de credite nu mai fusese vizitat de multişor) şi când în sfârşit le spun ce am pe suflet, stârnesc o reacţie de duioşie maternă. "Mânca-l-ar mama, a venit să-şi ia casă!".."Deocamdată nu ştim nimic"

După ce doamnele de la CEC se satură să mă soarbă din ochi şi să-mi admire entuziasmul tineresc, mi se dau veştile proaste. "Încă mai aşteptăm şi noi veşti de la Guvern. Nu avem normele de aplicare, deocamdată nu ştim nimic". Aduc vorba de noul plafon de 70.000 de euro şi de creditul în euro, însă tot ce ştiu doamnele este ce au citit în presă. "O să ne lămurim mai târziu, dacă puteţi să reveniţi peste câteva zile, vă ajutăm cu plăcere".
La BCR mă izbesc nu de duioşie, ci de efortul ofiţerului de creditare de a nu dezamăgi un potenţial client. "Aveţi dreptate, dar... Ştim că a intrat de azi în vigoare Ordonanţa de Urgenţă, însă nu avem încă normele de aplicare. Dacă puteţi să reveniţi mai târziu..." Avansez ipoteza sfârşitului de săptămână sau chiar a săptămânii viitoare şi mă izbesc din nou de efortul angajatului care nu ştie ce să-mi zică, dar nici nu vrea să mă dezamăgească. "Este posibil să ştim săptămâna viitoare, da..."

La Banca Transilvania mi se arată din nou semnele că birourile de creditare nu mai sunt ce-au fost. Bodyguard-ul de la uşă mă îndreaptă către acest birou arătându-mi nişte trepte de lemn care coboară la subsol. Cobor pe scara îngustă care se răsuceşte în spirală şi stârnesc surprinderea unui funcţionar (unul singur) care pare să nu mai fi văzut de multă vreme oameni în subsolul său întunecos.

"Am venit prea devreme pentru Prima Casă 2", încep discuţia anticipând deja răspunsul. "Da, v-aţi cam grăbit... Într-adevăr, programul începe de azi, dar nu am primit încă normele de aplicare. Dar pot să fac altceva pentru dumneavoastră!".


Sursa

9 March 2010