Ziarul Financiar a luat la pas Pipera pentru a observa "urmele" crizei: daca in urma cu un an zona era un imens santier, cu circa zece proiecte active, acum se mai lucreaza la doar doua proiecte, iar cladirile de birouri finalizate recent sunt mai mult goale decat ocupate.

Un paznic sta de veghe la santierul blocat din spatele cladirilor de birouri Global City; "S-au oprit din toamna", spune acesta aratand spre blocurile care au apucat sa iasa doar cu unul-doua etaje din pamant. Macaralele si materialele de constructii sunt inca acolo, dar dezvoltatorii au dat cumparatorilor de locuinte banii inapoi, suspendand constructia pe termen nelimitat.

Imediat langa, pana in calea ferata, o groapa imensa este complet abandonata. Aici ar fi trebuit sa fie proiectul Pipera City al firmei Creativ Global, care a anuntat pentru terenul de 12 hectare pe care il detine in Pipera o investitie de 700 de milioane de euro.

Dar atat timp cat in Global City, unde se afla sediul Coca Cola, un corp din cladire este inca aproape gol, dezvoltatorii au abandonat proiectul cel putin pentru moment.

Sunt si santiere unde se lucreaza

Nu la fel s-a intamplat peste drum, unde la parcul de afaceri Swan Office Park inca se lucreaza de zor. Dezvoltatorul, Chayton Capital, a luat in urma cu doi ani o finantare de 93 de milioane de euro de la Investkredit si Bank Austria, iar pe placuta din dreptul santierului se poate observa ca autorizatia de constructie expira la sfarsitul acestui an. Constructia pare in grafic, dar despre viitorii chiriasi ai proiectului de 55.000 de metri patrati nu au fost prea multe stiri pana in prezent. In conditiile in care patru proiecte finalizate recent in zona au circa 70.000 de metri patrati de birouri goale, este probabil ca gradul de neocupare sa creasca in Pipera odata cu finalizarea Swan.

Infrastructura este marea problema: microbuze cu insemnele Petrom sau Vodafone stau in fata cladirilor pentru a transporta angajatii catre statiile de metrou Pipera si Aurel Vlaicu. Acesta este principalul motiv pentru care managerii de companii spun de cele mai multe ori pas cand le este prezentat un proiect din zona.

 Chiriile au scazut pana spre 8-10 euro/mp (jumatate fata de centrul orasului), astfel ca investitorii care au alocat sute de milioane de euro pentru proiectele din zona pierd milioane de euro lunar, in conditiile in care autoritatile nu au facut nici macar un trotuar pe soseaua Pipera-Tunari sau un pasaj pietonal pe langa pasajul peste calea ferata, a carui inaugurare recenta a mai rezolvat o parte din problemele de trafic. In aceste conditii, spatii goale mai are si Immoeast in cladirea de langa birourile Vodafone, dar si Dinu Patriciu in imobilul Cubic Center de langa benzinaria OMV, unde functioneaza o singura firma, controlata tot de fostul proprietar al grupului Rompetrol.

Mai aproape de statia de metrou Pipera, pe bulevardul Dimitrie Pompei, lucrurile par a fi mai animate, angajatii multinationalelor care isi au sediul in IRIDE fiind intr-un "du-te vino" pe poarta proiectului care numara peste 20 de imobile de birouri si hale.

 

 


Sursa

28 April 2010