Majorarea cotei TVA de la 1 iulie cu 5 puncte procentuale a trezit multi proprietari din "visul" unui profit exuberant si a redus bugetele clientilor care doreau sa cumpere o locuinta de peste 380.000 lei, pentru care nu este valabila cota redusa de 5%.

Efectele vor fi insa vizibile din luna septembrie, cand oamenii se vor intoarce din concedii, spun consultantii imobiliari chestionati de Wall-Street.

"In general, clientii au un buget pentru cumpararea locuintei care contine si TVA.

Cand TVA a crescut, automat bugetul a scazut cu diferenta de 5%, a explicat, pentru Wall-Street, Robert Teodorescu , managerul departamentului de rezidential in cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Chiar daca unii cumparatori si-au redus bugetele pentru achizitii, consultantii spun insa ca nu au fost situatii in care clientii sa se opreasca din cautari, cei mai multi asumandu-si aceasta majorare.

"Segmentul care a suferit modificari este segmentul mediu plus si cel de lux. Dar cei care doresc sa achizitioneze astfel de apartamente au criterii clare de achizitie legate de zona, de calitatea constructiei, de facilitati, motiv pentru care si-au insusit aceasta crestere", spune Mihaela Pana, coordonatorul departamentului de rezidential al companiei DTZ Echinox.

Consultantul DTZ Echinox considera ca piata imobiliara poate avea de suferit indirect, prin diminuarea puterii de cumparare. "Din pacate, nu majorarea TVA impiedica redresarea pietei imobiliare, ci situatia economica precara si incertitudinea potentialilor cumparatori", precizeaza ea.

Sursa

11 August 2010