Guvernul de la Beijing va construi 10 milioane de locuinţe ieftine în acest an, în care va investi 200 de miliarde de dolari (143 de miliarde de euro), măsura fiind luată de gu­vern ca urmare a creşterii vertigionase a preţu­rilor de pe piaţa imobiliară, scrie BBC News.

16834-chinezi-afp.jpg"Unul din obiectivele avute în vedere prin măsura noastră este amânarea achiziţiilor de către cei care nu au nevoie să-şi cumpere urgent o casă", a declarat Qi Ji, adjunctul ministrului chinez al locuinţelor, în contextul în care oficialii de la Beijing încearcă să împiedice formarea unui bubble pe piaţa imobiliară.

Primul-ministru chinez Wen Jiabao a anunţat la începutul acestui an că guvernul va construi 36 de milioane de locuinţe ieftine până în anul 2015, dintre care 10 milioane vor fi gata până la sfârşitul acestui an.

Programul guvernului vine în ajutorul chinezilor care nu-şi permit achiziţionarea unei case noi, în condiţiile în care la nivelul actual al preţurilor de pe piaţă aproximativ 85% din familiile care locuiesc în oraşe nu au bani să-şi cumpere un apartament nou, conform Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale.

Preţul mediu al unei locuinţe noi în Beijing a crescut cu 25% anul trecut, la o valoare de 23.000 de yuani pe metrul pătrat (2.500 de euro), potrivit datelor oficiale. Preţul mediu al unui apartament nou în Bucureşti este de 1.300 de euro pe metrul pătrat.

În China, preţurile pentru locuinţe au crescut în luna ianuarie a acestui an în 68 din cele 70 de oraşe monitorizate de guvern, fapt care a amplificat îngrijorările autorităţilor de la Beijing că preţurile ar putea exploda din cauza speculaţiilor din piaţă.

Ţinerea în frâu a preţurilor locuinţelor noi nu este singurul obiectiv al guvernului chinez. Ca parte a măsurilor de calmare a pieţei imobiliare, oficialii au în plan să reglementeze şi chiriile, potrivit lui Shen Jianzhong, oficial în cadrul ministerului locuin­ţelor din China.


Sursa

10 March 2011