Statul finanţează cu maximum 8.000 lei persoanele fizice care-şi instalează un sistem de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

18832-183473-01047134.jpgProgramul „Casa Verde" are alocat în acest an 100 de milioane lei, cu 10 milioane lei mai puţin decât anul trecut. Fondurile sunt alocate pentru toate judeţele ţării şi sunt suficiente pentru un număr de 16.000 de persoane care aplică în cadrul programului care demarează de la 1 iunie.

Dosarul de finanţare

Deşi funcţionează pe principiul „primul venit, primul servit", cererile de finaţare au fost depuse anul trecut inclusiv în luna decembrie. Un număr mare de aprobări pentru cererile depuse la sfârşitul anului trecut au fost primite abia în luna mai 2011. Şi cum termenul de finanţare de la data aprobării cererii este de un an, înseamnă că beneficiarii programului de anul trecut îşi vor putea monta instalaţiile de încălzire până în iunie 2012.

În acest an, programul aflat la adoua ediţie se adresează persoanelor fizice. De la Fondul de Mediu se acordă sume de 6000 lei sau 8000 lei, în funcţie de instalaţia de încălzire care se instalează.

Dosarul de finanţare trebuie să conţină următoarele documente: cerere de finanţare nerambursabilă, tehnoredactata si semnata, in original; declaratie pe propria răspundere, completată şi semnată, în original şi copie de pe actul de identitate al solicitantului. După depunerea dosarului la agenţiile fondului de mediu se aşteaptă aprobarea. După aprobare, persoana fizică avansează suma pentru efectuarea lucrării şi decontarea se face după terminarea lucrării.

Banii înainte

Finanţarea nerambursabilă este destinată pentru cumpărarea instalaţiei propriu-zise şi pentru lucrările de instalare efectuate de o firmă autorizată. Finaţarea de la stat poate fi utilizată pentru instalaţii de încălzire cu panouri solare, pompe de căldură şi centrale termice pe bază de peleţi sau tocătură lemnoasă.

Banii de la stat acoperă chiar şi 75% din costurile unei instalaţii de panouri solare necesare unei locuinţe, spun reprezentanţii firmelor de profil.

„Pentru o instalaţie eficientă de panouri solare care să funcţioneze vară-iarnă, costurile sunt de aproape 8.000 lei. Practic, beneficiarul cheltuieşte la final, după ce obţine finanţarea, doar 2.000 lei. În cazul pompelor de căldură şi a centralelor pe peleţi costurile sunt mai mari, iar solicitările prin programul guvernamental mult mai puţine decât în cazul panourilor solare", ne-a declarat ing. Sorin Popovici, importator de panouri solare.

Exemplu este valabil pentru o instalaţie de panouri solare care asigură necesarul de apă caldă pentru o familie de patru persoane şi care locuiesc într-o locuinţă de până în 200 metri pătraţi.

Cât dă statul

* până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;

* până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;

* până la 6.000 lei pentru centralei termice pe bază de peleţi


Sursa

1 June 2011