In cazul creditelor pentru constructie, solicitantul ­trebuie sa detina un teren pe care urmeaza sa ridice o locuinta. Exista si ­varianta in care bancile pot finanta si achizitia terenului insa in acest caz, nivelul veniturilor ­trebuie sa fie destul de ­ridicat pentru a sustine ­ambele rate.

sursa:romanialibera.roPentru cei care de­tin deja un teren, urmatorul pas con­sta in obtine­rea autorizatiei de constructie si realizarea unui plan de catre un arhitect. Ur­meaza contractarea unei firme de constructii care emite devizul privind cheltuielile si etapele de finalizare. Clientii pot obtine finantare si pentru constructia in regie proprie, dar, in acest caz, planul de constructie si etapele vor fi agreate cu banca.

Daca valoarea terenului acope­ra suma creditului, atunci va fi suficient sa se puna ipoteca pe teren, iar ulterior, la momentul intabularii constructiei, ipoteca se va extinde si asupra acesteia. Cand valoarea terenului nu acopera creditul, vor fi necesare ga­rantii suplimentare. Ulterior, ipoteca se va putea muta asupra constructiei finalizate. Avan­sul solicitat variaza 15 - 50% din ­va­loarea constructiei si poate fi for­mat atat din numerar, cat si din terenul pe care se va construi.

La depunerea dosarului de cre­dit, solicitantul va atasa urmatoarele acte: documentele care atesta veniturile obtinute; actul de proprietate al terenului; autorizatia de constructie; proiectul tehnic si toate avi­zele, inclusiv Certificatul de Ur­ba­nism; documentele pri­vind asigurarea cu utilitati; proiectul tehnic de executare emis de primarie pentru neschimbare; raportul de evaluare a proiectului, reali­zat de firma de constructii.

Banii sunt acordati pe etape

Dupa ce valoarea totala a creditului este aprobata, sumele sunt puse la dispozitia clientului in transe, pe baza facturilor proforma de achizitie materiale sau pe baza proceselor verbale de finalizare a unei etape de constructii. Clientii nu platesc do­banda pentru sumele aprobate atata vreme cat nu le folosesc,  dar suporta un comision, in general de 0,5% - 2% pe an, la sumele ramase la dispozitie.  

Prima Casa - doar pentru autorizatiile nou obtinute

Si programul Prima Casa permite obtinerea de finantare in vederea constructiei de la zero a unui imobil, prin intermediul unei firme specializate. Costurile sunt mai reduse decat in cazul creditelor standard, iar avansul este de numai 5%. Creditul maxim ce poate fi acordat ajunge la 66.500 euro in cazul in care exista un singur solicitant.

Daca se asociaza insa sapte familii, se poate solicita o finantare comuna in vederea construirii unui complex, iar creditul individual urca la 71.250 euro. In prezent, nu au fost inca stabilite normele prin care bancile vor acorda finan­tarea, insa se doreste ca banii sa fie eliberati tot pe transe, ca in cazul unui credit de constructie standard, si nu la finalul lucrarilor, cum s-a procedat in programul Prima Casa din 2009. De asemenea, creditul pentru constructie va putea fi acordat numai acelor solicitanti care au obtinut o autori­zatie de constructie dupa data de 23 februarie.

 

 

Sursa

17 March 2010