Divizarea bancilor ar putea fi singura solutie pentru revitalizarea sistemului financiar mondial, crede guvernatorul bancii centrale engleze, Mervyn King.

Una dintre cele mai dezbatute probleme politice si economice din ultima vreme a fost ce stratagie ar trebui adoptata pentru bancile considerate, pana inainte de criza, prea mari pentru a da gres.

Potrivit lui King, bancile ar trebui sa-si separe operatiunile bancare de cele de investitii, riscante, idee sustinuta si de Paul Volcker, cosilierul pe probleme economice al presedintelui american, Barack Obama.

Pana in prezent, administratia Obama nu a propus aceasta idee in planul de redresare financiara, insa analistii cred ca e timpul sa fie luata in serios, avand in vedere ca bancile mult prea mari au stat la baza izbucnirii crizei.

In ultimele zile, s-a observat clar ca bancile sunt dependente de operatiunile de investitii riscante. De exemplu, operatiunile de acest gen reprezinta 60 de procente din profiturile totale ale JPMorgan Chase, in primele noua luni ale anului.

Insa, avand in vedere volatilitatea lor, profiturile acestea s-ar putea transforma in pierderi extrem de rapid, ceea ce ar insemna prabusirea intregii banci, sunt de parere analistii de la Wall Street Journal.


Sursa

23 October 2009