Astăzi se caută super ofertele imobiliare! Iar proprietarii care au înţeles acest lucru vor reuşi să vândă repede. Ceilalţi să nu se mire că locuinţele lor stau pe piaţă mult şi bine fără ca nimeni să le bată la uşă. În această perioadă suveran pe piaţa imobiliară este cumpărătorul care îşi permite să aştepte şi să caute oferta cea mai bună pentru el, susţin specialiştii imobiliari.

În general perioada în care o ofertă imobiliară îşi găseşte cumpărătorul a crescut faţă de anii anteriori, de la câteva luni până la un an de zile. Chiar şi pentru o locuinţă a carei preţ este în piaţă, proprietarul aşteaptă mai mult până reuşeşte să o vândă, faţă de anii anteriori.

"Perioada de vânzare comparativ cu anii în care mergeau mult mai bine, s-a dublat, chiar triplat neluând în calcul blocajul aproape total de anul trecut" afirmă Vasile Păun, Sinergy Imob Consulting.
Cel mai puţin pe piaţă stau garsonierele şi apartamentele cu două camere aflate în blocuri construite după anii 1980, cu preţuri undeva între 750 şi 850 euro/mp construit în cartiere gen Sebastian, Dristor. Aceste apartamente se încadrează şi în programul Prima Casă 2.
"Problema în piaţă este că ofertele vandabile apar rar. O parte a vânzătorilor încă aşteaptă o remediere a pieţei, cei care cer un preţ mare aşteaptă ca piaţa să ajungă în acel punct. Acum piaţa este o piaţă a cumpărătorului, iar dacă vânzătorul realizeaza acest lucru poate vinde foarte repede" susţine Bogdan Dobriţoiu, manager General Service 2000.

"Totul depinde de preţul cerut de proprietar, dar şi de zona unde se află apartamentul respectiv. De exemplu, un apartament de două camere, etaj 2/4, bloc din 1984 în zona Aviaţiei se poate cumpăra în jurul preţului de 80.000 euro, acest apartament va sta pe piaţă maximum 30 zile. Acelaşi apartament, aceaşi zonă, dar proprietar diferit doreşte să obţină pe apartament 105.000 Euro, aceasta proprietate se află pe piaţă de şase luni şi credem că o vom mai găsi şi peste alte şase luni. Acum intelegem de ce unele proprietăţi rămân pe piaţă o perioada destul de lungă" adaugă Bogdan Cristian, manager Casa Transimob Real Estate.

Inainte de a vinde, un proprietar trebuie să facă o analiză a pieţei. Abia apoi se poate stabili preţul de vânzare. Şi atenţie! Preţul trebuie să reflecte realitatea din piaţă şi nu nevoile pe care le are proprietarul. Aşa că vânzătorul trebuie "să îşi stabilească foarte bine priorităţile, iar dacă într-adevăr trebuie să vândă, atunci să o faca la un preţ cât mai aproape de ultimile oferte ce i s-au propus, pentru că până la urma preţul real al zonei este acela unde se întâlneşte cererea cu oferta" declară Vasile Păun, Sinergy Imob Consulting.
Şi un truc din partea agenţilor: pentru ca oferta locuinţei să trezească interesul potenţialilor clienţi este bine ca proprietarul să anunţe un preţ de vânzare mai mic cu 5% faţă de tranzacţiile încheiate în zona unde se află locuinţa.

O altă regulă pentru a vinde uşor, este ca proprietarul să fie dispus să negocieze şi să ştie că şansele de a vinde locuinţă printr-o agenţie imobiliară sunt mai mari, mai ales în această perioadă. "E important să gasească un agent competent, care să le dea sfaturi bune în vederea tranzacţionării, să nu creadă ca preţul propus pentru vanzare de acesta este făcut din aer şi nu are la bază anumite studii sau conoştinţe ale pieţei, să nu creadă că eliminarea unui comision îl va ajuta automat să vândă mai bine" susţine Andrei Rusu, consilier imobiliar Vission House.
"Dacă eşti un tip de vânzări, stăpâneşti arta negocierii, ştii piaţa imobiliară, poti folosi la maximum resursele de promovare imobiliară şi mai mult decât orice, ai timpul necesar să faci toate astea, dar şi disponibilitatea de a răspunde permanent la telefon, de a trimite zilnic e-mailuri cu detalii şi poze ale proprietăţii, tuturor celor interesati, foarte bine-ocupăte singur de vânzare" adaugă un alt specialist imobiliar.

Şi tot pentru a vinde mai repede, e bine ca proprietarul să accepte vânzarea locuinţei şi prin credit, idiferent că este vorba de Prima Casă sau un credit ipotecar obişnuit. Puţini sunt cei care în aceasta perioadă mai dispun de bani cash pentru a cumpăra o locuinţă.

6 May 2010