Cum sa va feriti de fraudele agentiilor 
EVENIMENTUL ZILEI V- 08.07.2005
Specialistii imobiliari atrag atentia asupra firmelor de la periferie, care nu au acte si avize de functionare  

Cel mai important aspect pentru persoanele care doresc sa cumpere sau sa inchirieze un apartament este sa verifice autenticitatea agentiei cu care lucreaza, atrag atentia agentii imobiliari.
„Agentia trebuie sa aiba licenta de functionare, autorizatie si sa fie membra a unei asociatii profesionale, cum ar fi Asociatia Romana a Agentilor Imobiliari”, atrage atentia Liviu Ureche, presedinte ARAI. Daca agentia pare suspecta, clientul trebuie obligatoriu sa ceara sa vada aceste acte.
„Nu este nici o rusine. In fond, sunt niste bani pe care ii puteti pierde”, atrage atentia Radu Zilisteanu, directorul agentiei Intermedias. Din fericire, in ultimul timp, astfel de cazuri sunt din ce in ce mai rare, spun specialistii din piata.
„Am trecut de anii '90, cand astfel de fraude erau la ordinea zilei. Acum sunt din ce in ce mai rare, dar se mai intampla”, afirma Liviu Ureche. In aceasta perioada insa, cand si agentiile serioase merg mai greu, deoarece se vand putine apartamente, fraudele sunt si mai rare, concluzioneaza Radu Zilisteanu.

Cum procedeaza infractorii

Cele mai dese sunt cazurile cand niste persoane inchiriaza un apartament, isi fac stampila, cumpara tipizate precum chitantiere si precontracte, dupa care publica anunturi, potrivit carora agentia aparuta peste noapte intermediaza vanzarea si cumpararea de locuinte. Cand  apar clientii, li se percep comisioane pentru care se elibereaza si cate o chitanta stampilata, lucru ce include ideea de legalitate. Dupa ce au obtinut in acest mod o anumita suma de bani, infractorii dispar.
„Aceste persoane incearca sa ia de la toti clientii agentiei comisioane sau chiar avansuri in bani, pentru care de altfel elibereaza chitante. O agentie serioasa nu va cere niciodata avansul”, spune Radu Zilisteanu.
Mai exista situatia in care participantii inchiriaza un apartament, fac rost de copii ale actelor de proprietate si apoi falsifica o procura prin care li s-a dat dreptul sa vanda casa. „Cu complicitatea unor functionari, acestia fac toate actele de care este nevoie pentru a vinde casa”, explica Zilisteanu. La un moment dat, intervine un cumparator de buna-credinta care plateste suma ceruta. Acesta va avea neplacuta surpriza sa constate ca, de fapt, a platit pentru a intra in litigiu cu adevaratul proprietar.

Ce trebuie sa evitati

Agentiile imobiliare aparute peste noapte, care nu pot face dovada avizelor si actelor de functionare.
Agentiile care nu sunt membre ale asociatiilor profesionale. Apartenenta la o asociatie profesionala este un semn de seriozitate si de recunoastere pe piata.
Agentii imobiliari insistenti, care vor ca tranzactiile sa se desfasoare foarte repede si clientii sa plateasca avans.

ROIBU Iuliana

8 July 2005