Chiar daca nu este inca obligatorie (va fi in curand la inchiere sau vanzare) certificarea energetica a casei/apartamentului este deosebit de oportuna intrucat certificatul de performanta energetica obtinut este insotit de recomandarile specialistilor pentru ca sa obtineti un confort sporit in casa si facturi mai mici la intretinere.

De aceea am intrebat specialistul: 

Ce este si cum se realizeaza efectiv certificatul de performanta energetica (CPE) al locuintei?

CPE-ul este un document tehnic informativ intocmit doar de auditorii energetici atestati de MDRT in baza Ordinului 550/2003. Procedura de certificare energetica include contactarea unui auditor energetic (din lista oficiala prezentata pe site-ul www.mdrt.ro sau din listele de la adresele www.aiiro.ro sau www.aiiro-bucuresti.ro) urmata de etapa de analizare a documentatiei tehnice existente si de culegere a informatiilor direct pe teren.

Ulterior, se determina prin calcul consumurile de energie aferente sistemelor de instalatii din cladire (incalzire, apa calda menajera, iluminat, climatizare si ventilare) astfel incat cladirea sa se poata incadra intr-una din clasele de eficienta energetica de la clasa A (foarte eficient energetic) la clasa G (foarte putin eficient energetic). Orice cladire/apartament va primi in certificat o nota energetica cuprinsa intre 20 - 100, valorile peste 90 fiind caracteristice cladirilor eficiente energetic. Certificatul energetic va fi semnat si stampilat de auditor, devenind astfel un document oficial pentru care auditorul energetic isi asuma toata responsabilitatea.

Care sunt tarifele si cat dureaza obtinerea CPE -ului?

Tarifarea pentru prestarea serviciilor de certificare energetica tine cont de suprafata desfasurata a cladirii/apartamentului si de complexitatea instalatiilor. Pentru cladiri cu suprafete desfasurate de sute sau mii de mp, tariful specific pe mp va fi cu siguranta sub un euro. Pentru apartamente, tariful se calculeaza in principiu in functie de numarul de camere, valoarea fiind cuprinsa intre 150 - 300...500 euro. Durata de elaborare a unui singur certificat energetic nu ar trebui sa depaseasca trei - patru zile, chiar daca auditorul lucreaza singur. De asemenea, exista deja birouri de certificare si auditare energetica (exemplu www.vitastal.ro) in care o echipa de doua - trei persoane si un auditor energetic pot realiza zilnic minim cinci CPE-uri.

 

Sursa

2 April 2010