O piaţă imobiliară „paralelă", cu oferte de case, terenuri, magazine, depozite şi chiar şi cluburi de noapte, toate în executare silită, îşi aşteaptă cumpărătorii pe site-urile băncilor.

Cum să găseşti chilipiruri imobiliareE drept că găsirea proprietăţilor presupune ceva mai multă perseverenţă, pentru că anunţurile de executare nu sunt semnalizate de la prima pagină.

Cine ştie însă să caute poate avea surpriza să dea peste adevărate „chilipiruri", proprietăţile fiind vândute la preţuri mult mai mici decât cele de evaluare, spun executorii bancari.

O asemenea secţiune dedicată procedurilor de licitaţie există, bunăoară, pe site-ul Leumi Bank. Ofertele sunt postate „ca la carte", fiind însoţite de poze, iar proprietăţile sunt descrise pe larg.

„Ne-am adaptat situaţiei mai puţin favorabile care a afectat piaţa imobiliară", ne-a declarat Cristian-Florin Dumitru, directorul Direcţiei de Recuperări Creanţe din cadrul băncii. În primele patru luni ale acestui an, restanţele mai mari de 30 de zile ale populaţiei şi firmelor au urcat cu 75%, până la 5,041 miliarde lei (1,205 miliarde euro). Raportat la volumul total de credite acordate de bănci, ponderea restanţelor ajunsese la 2,5% la finele lunii aprilie, comparativ cu 1,44%, în ultima zi a anului trecut.

Club de noapte la Iaşi şi terenuri în Ilfov

Imobilele aflate în executare silită, scoase la vânzare, sunt situate atât în Bucureşti şi Ilfov, cât şi în restul ţării, ofertele fiind pentru toate categoriile de cumpărători.

De exemplu, banca scoate la licitaţie o locuinţă spaţioasă din Iaşi, de peste 300 de metri pătraţi, cu terenul aferent de 540 mp şi cu clubul de noapte de la parter. Oferte de spaţii comerciale există şi în judeţul Braşov, cum este cazul unui restaurant fast-food din localitatea Rupea, dar şi în judeţul Alba, unde banca execută un magazin situat la parterul unui bloc, în centrul municipiului Alba Iulia.

În schimb, în Ilfov abundă ofertele de terenuri scoase la licitaţie, de la suprafeţe mici, de 1.000 de mp, până la aproape un hectar. Ofertele nu au preţuri, fiind vorba despre proprietăţi aflate în procedură de licitaţie. „Câştigătoare este oferta cu preţul cel mai mare", explică Dumitru.

Cum se evită executarea silită

Executarea silită reprezintă soluţia extremă şi nu este obligatoriu să se ajungă la ea, mai ales că banca nu-şi recuperează integral datoria. Asta pentru că preţurile de pe piaţa imobiliară au scăzut cu peste 50% de la începutul anului şi, în plus, garanţiile sunt cumpărate cu bani mai puţini decât sunt evaluate.

Sursa

3 June 2009