Pe principiul "decât deloc, mai bine mai puţin," unii dintre noi se mulţumesc în această perioadă şi cu o locuinţă semifinisată, dacă nu îşi permit una la cheie. Tot mai mulţi clienţi aleg să cumpăre mai ieftin locuinţe neterminate, urmând să le finiseze când buzunarul le va permite, spun agenţii imobiliari.

"Cu cât este mai ieftină o vilă semifinisată faţă de una la cheie? În jur de 15-20% faţă de o vilă finisată la cheie. Această casă se află la gradul de semifinisat şi se vinde la 120.000 Euro, vorbim de o suprafaţă de 185 mp utili şi un teren de 350 mp, iar aceeaşi casă dacă o finisează dezvoltatorul ajunge la 135.000 Euro cu toate finisajele inclusiv gard, inclusiv toate utilităţile" afirmă Florin Stancu, consilier imobiliar Premier.

Dacă nu vă ajung banii nici în varianta semifinisată, dar totuşi vă doriţi să staţi la un moment dat la casă, puteţi cumpăra construcţia la roşu. Preţul poate fi cu până la 50% mai mic.

Nu numai vilele se vând semifinisate, ci şi apartamentele. Dezvoltatorii au înţeles repede nevoile cumpărătorilor şi le oferă niveluri diferite de finisare.

"Programul Do it yourself cu cele patru niveluri de finisare aduce reduceri de preţ între 10 şi 40% în funcţie de cât de mult vrea potenţialul client în finisarea apartamentului" ne-a declarat Florina Zăinescu PR specialist Impact.

Cea mai ieftină variantă în aceast caz lasă în seama proprietarului atât compartimentarea interioară a apartamentului, cât şi echiparea şi finisarea.

Sunt însă dezvoltatori care preferă să meargă mai mult cu lucrările, clientul fiind nevoit să se ocupe doar de gresie, faianţă, parchet, centrală şi calorifere.

"Se caută şi apartamentele semifinisate, mai ales cele de două camere care scade mult sub 60.000 Euro, respectiv 55.000 euro un apartament semifinisat. Acelaşi apartamente finisat ajungând la 62.000 Euro" susţine Florin Stancu, consilier imobiliar Premier.

Un apartament cu trei camere cu o suprafaţă de 68 mp utili, semifinisat costă 65.000 Euro, mai puţin cu 8.000 euro decât unul finisat.

11 May 2010