Primii angajati ai celei mai mari companii locale s-au instalat deja in noile birouri din Orasul Petrom (Petrom City) din zona de nord a Bucurestiului, la Straulesti.

Desi proiectul are o intarziere de peste jumatate de an fata de termenul anuntat initial, lucrarile pentru ridicarea celor cinci cladiri care compun complexul Petrom au ajuns la faza de finisare. 4.000 de oameni angajati de 150 de companii au muncit doi ani pentru Petrom City, proiectul care va gazdui peste 2.500 de salariati ai companiei din Bucuresti si Ploiesti.

"Cand vom fi operationali, dintr-odata vin intr-un loc in care nu era nimic circa 2.500 de oameni, cu mii de nevoi. Inevitabil acest lucru va duce mai departe la dezvoltarea zonei prin aparitia unor afaceri destinate satisfacerii acestor nevoi: restaurante, magazine, servicii si altele", spune Augustin Badescu, reprezentatnt al Petrom, responsabil cu proiectul Petrom City.

Pana atunci insa lucrarile de pe santierul Petrom se desfasoara la turatie maxima astfel incat din primavara anului viitor toti cei 2.500 de oameni care se afla acum in mai multe birouri din Bucuresti si Ploiesti sa se mute in Petrom City.

Complexul cuprinde cinci cladiri: doua cladiri administrative ovale, care se numesc Infitniy, o cladire cu forma clasica, Tower, un centru de date si o centrala cu o capacitate instalata de 5 MW care va asigura energia necesara functionarii tuturor sediilor.

"Proiectul a fost realizat pe locul unui fost depozit de produse petroliere in a carui reabilitare ecologica am investit peste 10 milioane de euro", explica Badescu.

Petrom City - Net City

Pe toata suprafata de 100.000 de metri patrati a proiectului nu se vede niciun cablu. Toti cei 1.500 de kilometri de cablu, care reprezinta cam o data si jumatate distanta intre Romania si Viena, sediul central al actionarului majoritar al Petrom, OMV, sunt sub pamant.

"Toate cablurile sunt bagate sub pamant, iar strazile construite pentru acest proiect masoara 1,7 kilometri", spune reprezentantul Petrom.

Chiar in partea stanga de cum intri pe platforma Petrom City, dupa ce treci de garzile care asigura paza santierului, este o fabrica de ciment. "In toamna lui 2008, trei zile si trei nopti am turnat incontinuu o sectiune din fundatia pentru cladirea Infinity. Ne-a ajutat foarte mult faptul ca am avut aici o fabrica de beton", explica Badescu.

De la inceputul proiectului, din aprilie 2008, circa 4.000 de oameni au fost angajati pe santierul Petrom, in momentul maxim al lucrarilor fiind prezenti pe santier aproape 980 de angajati. Majoritatea au reprezentat forta de munca locala, iar daca la inceput aceasta a fost extrem de greu de gasit, odata cu venirea crizei lucrurile s-au mai calmat in contextul in care multe proiecte imobiliare au ramas doar pe planseta.

"In momentul maxim al lucrarilor au fost angajati 980 de oameni pe zi, in cadrul lucrarilor de constructie. Exista un contractor general care lucreaza impreuna cu circa 150 de companii subcontractoare, majoritatea fiind companii romanesti. Aceste companii au lucrat cu cele mai inalte tehnologii, iar acest lucru este un avantaj pentru Romania. In prezent se lucreaza intr-un schimb, deci aproximativ 12 ore pe zi. De la inceputul proiectului s-au lucrat in total 4,5 milioane de ore", explica Badescu impactul economic pe care aceasta investitie de peste 100 de milioane de euro l-a avut pe plan local.








Sursa

21 May 2010