Costul unei case nu presupune numai construcţia în sine. Dacă în faza premergătoare execuţiei trebuie scoşi din buzunar bani pentru aprobări, certificate, avize, autorizaţie sau proiect tehnic, în faza propriu-zisă a execuţiei urmează alte cheltuieli. Unul dintre costuri este cel de realizare a branşamentelor la utilităţi.

19569-1202912590p1.jpgSpecialiştii recomandă celor care caută un teren să se intereseze cât de aproape sunt utilităţile de proprietatea pe care intenţionează să o cumpere. Cei care cred că economisesc bani alegând un teren mai îndepărtat de utilităţi, realizează ulterior la ce pierdere de timp şi de bani s-au supus. Cu cât utilităţile sunt mai departe de teren, cu atât lucrările de racordare sunt mai costisitoare.

Proprietarii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare atunci când se înhamă la acest proiect, deoarece întreaga procedură poate dura mai multe luni. Prima informaţie folositoare este că pentru lucrările de racordare trebuie să colaborați numai cu firme autorizate de regiile/societăţile responsabile. Aceste firme se ocupă nu numai de documentaţia necesară, ci şi de devizul întregii lucrări care cuprinde proiectarea, obţinerea autorizaţiilor speciale şi execuţia în sine. Documentaţia merge apoi spre aprobare la regia responsabilă care stabileşte valoarea facturii care trebuie plătită în totalitate în avans.

Indiferent de reţeaua la care se efectuează branşamentul, dosarul trebuie să conţină conţine următoarele acte:

• proiectul de execuţie al branşamentului (în funcţie de zonă)
• lista persoanelor autorizate care participă la lucrare
• taxa de aprobare
• taxa de proiectare
• taxa de autorizaţie de construire pe reţea
• costul branşamentului (în funcţie de zonă)

Realizarea legăturilor la reţeaua de distribuţie a apei potabile şi a sistemelor de canalizare

Dacă în vecinătate au fost demarate deja lucrările de extindere a reţelei de distribuţie, atunci poate fi depusă documentaţia pentru aprobarea racordării la reţea. Este vorba despre un dosar care conţine actul de proprietate, planul de situaţie cu ridicare topografică, certificatul de urbanism şi viza Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie (OJCGC).

Trebuie avut în vedere că legea prevede ca reţeaua de apă potabilă să fie amplasată la o distanţă minima de 1,5 m faţă de canalizare şi la minimum 0,9 m faţă de nivelul solului. Motivul acestor prevederi este că dacă se fisurează conducta de canalizare pe traseu, nu trebuie să fie afectată conducta de apă potabilă. Distanţa față de nivelul solului trebuie respectată pentru a nu exista pericolul îngheţării ţevilor pe timp de iarnă.

• Costurile lucrării de racordare la reţeaua de apă şi canalizare sunt între 1.200 şi 2.500 lei, dacă punctul de racordare este în apropierea proprietăţii, conform ApaNova.

Racordarea la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale

Pentru branşarea la reţeaua de gaz este nevoie, de asemenea, de o cerere de acces la sistemul de distribuţie, depusă la sediul furnizorului. După care va fi propusă de către reprezentanţii companiei o soluţie de racordare împreună cu un cost estimativ al lucrării. Tot ei vor specifica şi actele necesare pentru această lucrare.

Racordul se va face printr-un cămin de gaze cu regulator. Amplasarea contorului de gaz este recomandată să fie la marginea proprietăţii, astfel va fi mai uşor accesat de angajaţii companiei de gaz. Sfatul specialiştilor este ca circuitul exterior casei să fie executat prin pământ, pentru a nu avea o conductă galbenă prin curte. Singura menţiune este că în dreptul ţevilor, prin pământ, nu veţi avea voie să plantaţi nimic.

• Costul branşamentului la reţeaua de gaz porneşte de la circa 1.200 de lei, depinzând de furnizor.

Branşamentul la reţeaua de energie electrică

Aveţi în vedere că proiectul de execuţie a casei trebuie să coincidă cu lucrările de racordare la utilităţi, pentru a nu ajunge în situaţia neplăcută de a sparge aleea abia turnată pentru amplasarea racordului la reţelele de utilităţi.

Primul pas pentru legarea la reţeaua electrică este cel al informării asupra costurilor întregului proces, deoarece acestea pot fi foarte diferite, de la caz la caz. Apoi, în cazul construcţiilor noi, este nevoie de obţinerea unui aviz de amplasament. După care este nevoie de o cerere de branşare depusă la sediul furnizorului.

După ce compania de electricitate îşi exprimă acordul, se va încheia contractul de furnizare a serviciilor şi se va realiza instalaţia de racordare.

• Dacă deja există un stâlp de electricitate în apropierea terenului, costurile încep de la 1.500 lei şi cresc cu cât este mai mare distanţa până la cel mai apropiat stâlp.

Pentru oricare dintre lucrările de racordare la o reţea utilitară există două variante de execuţie: cu o singură firmă care să se ocupe de toate branşamentele sau cu mai mulţi prestatori de servicii, în funcţie de fiecare specialitate în parte.

Citește și


4 July 2011