\\Razvan\info\w29\info_run_mf_09072002.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cum poti vinde o locuinta?
 

Azi dorim sa raspundem celor care au sunat la redactie si au cerut sfaturi si indrumari despre cum pot vinde o locuinta.

Daca doriti sa vindeti o proprietate trebuie SA CONTACTATI O AGENTIE IMOBILIARA telefonic sau sa mergeti la sediul acesteia. Alegeti cu grija agentia (sa fie o agentie imobiliara puternica cu multa publicitate si cu agenti profesionisti) deoarece: siguranta tranzactiei, perioada cat mai scurta pentru vinderea proprietatii, evaluarea corecta a proprietatii - implicit obtinerea unui pret real - depind de alegerea dvs.

Sunati la agentia imobiliara si prezentati oferta cat mai detaliat, consultati-va cu agentul imobiliar asupra pretului pe care il doriti (interesul este reciproc - ambele parti dorind sa obtina un pret cat mai mare, dar real), solicitati numele agentului si al agentiei cu care ati discutat si oferiti un numar de telefon fix (in situatii speciale un mobil) si orele la care va poate gasi la acel numar de telefon. Dupa ce vi s-a preluat oferta si a fost inclusa in banca de date a agentiei, urmeaza ca un agent imobilar sa vizioneze proprietatea (o vizioneaza daca pretul este real, dar daca cereti un pret foarte mare peste "piata", s-ar putea sa nu vina nici un agent la vizionare).

La vizionare s-ar putea ca agentul sa va ceara sa semnati un contract de vizionare (ca sa justifice la firma orele in care a lipsit sau pentru a face completari in banca de date a agentiei) sau un contract de exclusivitate (acest contract inseamna de fapt sa acordati agentiei o perioada de 1-3 luni de exclusivitate, in care nu veti mai colabora cu alte agentii imobiliare deoarece firma care doreste acest contract investeste in publicitatea proprietatii dvs. si gasirea potentialilor cumparatori).

DACA ATI SEMNAT UN CONTRACT DE EXCLUSIVITATE RESPECTATI-L, sau nu-l respectati dar atunci asumati-va plata comisionului sau penalitatilor mentionate in contract.
Faza urmatoare este aceea in care agentul imobiliar vine cu clientul la dvs. acasa (dupa ce ati stabilit de comun acord ora de vizionare). Puteti avea norocul ca primul client sa fie si cel care doreste sa va cumpere proprietatea dar nu va speriati, agentul imobiliar datorita informatiei exacte si complete a selectat clientul care se potrivea cel mai bine cu oferta dvs.
Daca v-ati inteles asupra pretului de vanzare, mergeti in agentie pentru incheierea precontractului (este foarte important acest precontract si fara el este aproape imposibil sa vindeti).

La precontract proprietarul vine cu actele originale ale proprietatii si cu actul de identitate (cel care vine la precontract ca vanzator trebuie sa fie unul dintre proprietari sau sa aiba o procura de reprezentare in care se specifica cu ce l-a mandatat proprietarul).
Proprietarul trebuie sa plateasca un comision de 3% agentiei imobiliare (cu sau fara TVA - depinde de fiecare agentie imobiliara). Trebuie sa aiba toate actele proprietatii pentru a o vinde. Obligatia proprietarului este sa isi intocmeasca actele pentru faza notariala (acestea sunt: cadastru, certificat fiscal, certificat de sarcini sau extras de carte funciara, etc.); daca nu, juristul agentiei se ocupa in numele proprietarului de rezolvarea lor, proprietarul suportand taxele aferente.
Actele originale raman in sediul agentiei imobiliare pentru siguranta tranzactiei si verificare lor la judecatorie si sectia financiara (pana la incheierea contractului de vanzare-cumparare la notariat se intocmeste un proces-verbal sau se specifica in precontract actele care raman in agentie).

Avansul ramane in sediul agentiei pentru siguranta tranzactiei (in cazul in care proprietarul ascunde agentiei si cumparatorului ca are o ipoteca sau un comandament iar vanzarea nu poate avea loc din vina proprietarului - cumparatorul sa-si poata primi inapoi avansul). Agentia imobiliara nu este "firma de recuperari" si nu isi asuma responsabilitatea in cazul in care proprietarul a luat avansul si l-a cheltuit fara sa mai aiba posibilitatea de returnare.
Exista si cazuri speciale in care fiecare speta are o rezolvare separata. Cand toate actele sunt pregatite pentru vanzare la notariat, urmeaza doar semnarea si primirea banilor in fata unui notar public.

Nu incercati sa pacaliti agentia imobiliara deoarece veti sta prin tribunale si o sa platiti o suma mult mai mare (inclusiv timp si nervi).
Va dorim succes in vanzarea proprietatii.

Presedinte Lucian Racaru



 

 

17 July 2002