Construcţia unei case în regie proprie este o adevărată aventură, care necesită nervi de oţel şi abilităţi antreprenoriale. Capital a trecut prin această experienţă care începe cu alegerea terenului şi se termină cu ultimele detalii de finisare.

19814-untitled-1.jpgCe tip de locuinţă poţi cumpăra cu 60.000 de euro în Bucureşti? Un apartament vechi cu două camere, în suprafaţă de 57 mp, într-o zonă semicentrală, sau unul cu două camere într-unul din blocurile nou-construite la periferia Capitalei. Cu aceeaşi sumă însă poate fi construită o casă cu o suprafaţă de 163 mp, structurată pe parter şi mansardă, cu trei dormitoare, trei băi, un living şi o bucătărie, la marginea oraşului. Capital a urmărit pas cu pas etapele prin care trebuie să treci în construcţia unei astfel de locuinţe, în regie proprie. Rezultatul este o casă amplasată pe un teren de 240 mp, al cărei cost de construcţie ajunge la circa 300 euro/mp, fără a include preţul terenului. Materialele alese pentru estimarea devizului nu sunt nici pe departe cele mai ieftine de pe piaţă, ci sunt de o calitate medie spre superioară.

Primul pas ce trebuie făcut în drumul spre construcţia „Casei Capital" este alegerea terenului potrivit. Dat fiind faptul că intenţia noastră este să dezvoltăm o casă cu o amprentă la sol de circa 85 mp, ne-am orientat spre loturile cu o suprafaţă de circa 250 mp. Trebuie precizat faptul că majoritatea zonelor în dezvoltare din localităţile aflate în jurul Bucureştiului nu beneficiază încă de canalizare, motiv pentru care ne-am orientat spre varianta cu fosă septică şi puţ pentru apă curentă. Cele două componente costă circa 2.000 de euro.

După analizarea unei oferte de peste 800 de anunţuri, publicate în ultimele două luni pe internet şi în ziarele cu oferte imobiliare, ne-am oprit asupra unui lot de 240 mp din Prelungirea Ghencea. În alegerea noastră a primat apropierea de Bucureşti şi preţul, 30 euro/mp. Terenul este situat lângă Cartierul Latin, între vile, are 22 metri deschidere şi 11 metri adâncime, beneficiază de gaz şi curent gata de racordare, precum şi cadastru, şi intabulare.

Costul obţinerii autorizaţiei de construcţie este de circa 2.500 lei, pentru racordarea la gaz mai sunt necesari 3.500 lei - în care sunt incluşi circa zece metri de ţeavă, iar pentru racordarea la curent, încă 1.500 lei.

Alegerea arhitectului

Înainte de obţinerea autorizaţiilor de construire, trebuie făcut un drum la un birou de arhitectură. Dacă nu vă doriţi o casă comună este bine să evitaţi birourile care scot din sertar de la prima întâlnire un proiect-tip. „Casa Capital" a fost realizată de Abruptarhitectura, atelier fondat de arhitecţii Cristina Constantin, Cosmin Pavel şi Mirela Vlăduţă, considerat a fi unul dintre cele mai promiţătoare birouri tinere din România. La Ediţia 2011 a Anualei de Arhitectură Bucureşti au obţinut premiul pentru cea mai bună restaurare, acordat pentru restaurarea unui conac românesc.

„Am gândit această casă pentru o familie cu doi părinţi şi doi copii şi luând în calcul un buget nu foarte mare. Casa, situată pe un teren aflat la marginea oraşului, reinterpretează elemente specifice locuinţei de târg de pe la noi: prispa - loc protejat, dar deschis, mansarda - în care se doarme, soba cu loc de stat, bovindoul - fereastră locuită. Materialele sunt calde şi fireşti: tencuială albă, cărămidă şi lemn pentru pardoseli, tablă îmblânzită de falţurile inegale pentru acoperişul înalt", explică arhitectul Cristina Constantin.

Construirea unei case cu o arhitectură mai specială în regie proprie necesită detalii de proiectare şi un diriginte de şantier. În cazul de faţă, am ales arhitectul ca gestionar al executării lucrărilor.

Prima săpătură

Fundaţia este prima etapă în începerea construcţiei. Însă, înainte de începerea fundaţiei trebuie făcute câteva găuri de forare pentru stabilirea tipului de sol. O astfel de procedură costă circa 300 lei pe foraj şi sunt necesare măcar trei-patru găuri. Se poate întâmpla ca pe acelaşi lot să fie mai multe tipuri de sol, situaţie în care fundaţia trebuie realizată ţinând cont de aceşti parametri, altfel solul se va tasa diferit, putând apărea fisuri în structura casei. Când căutaţi muncitorii care să realizeze fundaţia, trebuie să ştiţi că manopera reprezintă circa 25% din costul lucrării.

Conform specificaţiilor producătorului, ridicarea pereţilor exteriori durează 3,35 ore/metru cub de cărămidă Wienerberger PTH 30, iar pereţii interiori durează 3,3 ore/metru cub. În cazul nostru, construcţia pereţilor exteriori durează puţin peste o săptămână, iar cei interiori, circa două zile şi jumătate. Constructorii consultaţi de Capital estimează că un planşeu de 100 mp poate fi construit de patru muncitori în patru zile. Ca şi în cazul fundaţiei, manopera de zidărie reprezintă circa 25%-30% din preţul materialelor.

Unde se duc banii

Capitolul finisaje mănâncă cea mai mare parte din bani şi din timp. Manopera aferentă acestei etape se ridică la circa 5.190 de euro pentru „Casa Capital", la care se adaugă zeci de drumuri la depozitele pentru materiale. Chiar dacă tencuirea manuală („cu mistria") este mai ieftină, este recomandată utilizarea variantei mecanizate, care creşte calitatea şi reduce din timpul necesar finisajelor. Diferenţa de preţ este de circa 3.000 lei.

În alegerea gresiei şi faianţei, trebuie ştiut că fiecare model are un preţ diferit, în funcţie de pigmenţii de culoare ai plăcii ceramice. Pentru „Casa Capital" am utilizat o combinaţie de alb şi roşu pentru bucătărie. Dacă gresia albă costă circa 33,5 lei/mp, cea roşie are un preţ de 50,5 lei/mp. Pentru baia de la parter a fost folosită gresie porţelanată de culoare maro, al cărei preţ se ridică la 80 lei/mp. Baia copiilor, de la mansardă, a fost tapetată cu gresie şi faianţă într-o combinaţie de alb şi albastru, cu decor ceramic cu bărcuţe. Costul materialelor pentru această baie este de 1.430 lei. Plăcile ceramice din baia matrimonială combină nuanţele bej şi fildeş, iar preţul total pentru placare este de 1.871 lei.

Uşile şi ferestrele au o pondere însemnată în totalul construcţiei, şi pentru că au fost utilizate produse de o calitate superioară. În acest caz, costurile pot fi scăzute cu până la 2.000 de euro dacă se mai face un uşor rabat de la calitate.

Persoanele cărora nu le permite timpul să construiască casa în regie proprie trebuie să ştie că pot ajunge la un cost chiar şi dublu, în condiţiile în care firmele de construcţii taxează pentru lucrările „la cheie" circa 450 euro/mp. În această situaţie, „Casa Capital" ar ajunge la un cost de circa 75.000 de euro, fără teren.

Cifre:
30% din valoarea fundaţiei reprezintă plata manoperei, situaţie similară şi în cazul lucrărilor de zidărie

Ponderea terenului în preţul total al „Casei Capital" este de circa 15%, însă aceasta poate creşte până la 25% dacă lotul are acces la canalizare


Sursa

18 July 2011