Cum obtinem avansul pentru un credit ipotecar?

JURNALUL NATIONAL - 20.04.2005
 

          Aproape toate bancile din Romania ofera clientilor variante de obtinere a unui credit pentru achizitionarea/construirea unei locuinte, cu conditia ca solicitantul sa dispuna de un avans de cel putin 25% din suma pe care doreste s-o imprumute, aceasta fiind o norma prudentiala impusa de BNR. Masura a intrat in vigoare in februarie 2004, dar si inainte de aceasta data erau putine banci pe piata care acordau astfel de imprumuturi fara un avans de minim 10%.

        Chiar si in aceste conditii, la un credit de 15.000 de dolari (si o suma neta imprumutata de 11.250 de dolari), pentru achizitionarea unui apartament de doua-trei camere, valoarea avansului se ridica la 3.750 de dolari, suma rezonabila pentru un angajat cu un salariu de 400-500 de dolari lunar. In conditiile exploziei de preturi la locuinte, acelasi apartament a ajuns sa coste 40.000-50.000 de euro, iar avansul de care trebuie sa dispuna solicitantul este de minim 10.000 de euro, un scop de cele mai multe ori imposibil de atins pentru un angajat cu un asemenea venit. Ce ar fi de facut pentru rezolvarea acestei probleme?

          Una dintre solutii, dar care depinde numai de BNR, ar fi reducerea avansului necesar pentru un credit ipotecar la 10% sau, cazul ideal, eliminarea acestuia. In Bulgaria, valoarea avansului pentru contractarea unui credit ipotecar este de 15%, iar in Croatia banca finanteaza o astfel de investitie in proportie de 100%.

           O alta solutie ar fi apelarea la un credit imobiliar, pentru obtinerea caruia e necesar un avans de 10-15% din valoarea locuintei, dar, de regula, se cer garantii imobiliare.

           A treia varianta ar fi ca solicitantul sa contracteze intr-o prima faza un credit de nevoi personale nenominalizate, pe care sa-l utilizeze la constituirea avansului, dupa care sa contracteze creditul imobiliar sau ipotecar dorit. Acest lucru poate fi insa facut numai daca solicitantul dispune de veniturile necesare achitarii ratelor (de 3,3 ori mai mari decat valoarea cumulata a ratelor).

          Credite pentru nevoi personale acorda aproape toate bancile din Romania, suma maxima care poate fi obtinuta fiind de 50.000 de auro, pe o perioada de 15-20 de ani. Inconvenientul este ca, pentru un imprumut mai mare de 5.000 de euro, banca solicita sa se garanteze cu un imobil (al potentialului client sau al unor rude, prieteni). In acest moment, credite de nevoi nenominalizate de peste 10.000 de euro ce pot fi contractate pe o perioada mai mare de 10 ani pot fi obtinute de la BCR, HVB, Volksbank, Banca Romaneasca, BRD.

            Pretul apartamentelor va creste

           Una dintre problemele cu care se confrunta actuala guvernare o reprezinta aceea a locuintelor preluate de stat in mod abuziv in perioada 1945-1989 si care trebuie retrocedate fostilor proprietari. In urma evacuarilor, mai multe zeci de mii de familii vor ramane pe drumuri. In cadrul coalitiei de guvernamant se discuta posibilitatea achizitionarii de pe piata libera a unui numar mare de apartamente, care urmeaza a fi inchiriate celor evacuati.

           In prezent, in Capitala exista peste 40.000 de cereri de retrocedare a caselor nationalizate, aproximativ 60.000 de familii fiind in pericolul de a nu mai avea un acoperis deasupra capului. Daca, asa cum a anuntat primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, vor fi cumparate, pentru aceste familii, aproximativ 40.000 de apartamente, inseamna ca statul ar arunca pe piata imobiliara aproximativ doua miliarde de euro.

           Cel mai important efect al unei asemenea masuri ar fi reprezentat de denaturarea raportului dintre cerere si oferta. In urma cumpararii de apartamente de pe piata, oferta va scadea considerabil, in vreme ce, o data cu micsorarea dobanzilor creditelor imobiliare, cererea va fi din ce in ce mai mare. Va rezulta o explozie inevitabila a preturilor, cu atat mai mult cu cat in Capitala se construieste foarte putin.

          Se scumpesc terenurile

         Si preturile terenurilor vor creste, cel putin pana in 2007. Un val de scumpiri masive se va inregistra in cursul acestui an, estimandu-se ca, pana la finele lui 2005, preturile terenurilor din zona Baneasa-Pipera se vor mari cu pana la 40%. Dar majorarile au inceput inca din toamna lui 2004. In zona respectiva, parcelele mari ca suprafata se vand cu preturi de 35-40 uro/mp, iar cele cu suprafete mici cu preturi de 60-70 euro/mp. In comunele situate la 15-20 de kilometri de Capitala, pretul unui metru patrat s-a dublat, uneori chiar s-a triplat (in zonele rezidentiale). Si scumpirile vor continua cel putin pana la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana.

20 April 2005