Creditarea se poate dovedi un proces aproape imposibil, atunci când nu ai strâns banii de avans. Totuşi, din dorinţa de a câştiga cât mai mulţi clienţi, băncile au un produs care poate ajuta în aceste situaţii: creditul punte. Acesta se adresează însă exclusiv celor care deţin o proprietate imobiliară.

25473-bridging_finance.jpgCreditul punte este metoda prin care băncile pot finanţa locuinţe, fără avans. Pe scurt, banca plăteşte o anumită sumă de bani contra locuinţei actuale a solicitantului, pe care se şi pune ipotecă. Cu banii obţinuţi, solicitantul poate să îşi cumpere o locuinţă nouă  pe care se mută apoi ipoteca, iar prima locuinţă rămâne liberă de sarcini şi poate fi scoasă la vânzare.

Bineînţeles, există un set de condiţii pentru ca această înţelegere să fie viabilă. Este important de ştiut că banca alocă cel mult 80% din valoarea evaluată a locuinţei actuale. Totodată, evaluarea este făcută de către experţii băncii sau experţi agreaţi de bancă. Acest lucru poate însemna faptul că locuinţa este subevaluată iar clientul nu poate decât să accepte sau să refuze oferta băncii. Suma nu este negociabilă. Totuşi, dacă este nevoie de o sumă suplimentară de  bani, banca poate oferi condiţii privilegiate pentru un credit de nevoie personale, imobiliar sau ipotecar, care să acopere diferenţa.

Beneficiarul creditului punte trebuie să cumpere noua locuinţă în cel mult 24 de luni

Perioada de creditare poate varia între 12 şi 24 de luni, în funcţie de destinaţia creditului, timp în care cei care au contractat creditul trebuie să cumpere cea de-a doua locuinţă şi să o vândă pe prima.

Atipic este modul în care se percep costurile aferente unui credit-punte. În primul rând se achită dobânda percepută pentru suma împrumutată şi anumite comisioane, care diferă de la o bancă la alta. Astfel, dobânda şi comisioanele urmează să fie achitate lunar în timp ce suma împrumutată urmează să fie achitată integral până la finele perioadei de contractare a creditului-punte. Totodată, trebuie luate în calcul costurile cu evaluarea. Acestea pot să varieze între 80 şi 300 euro, în funcţie de evaluator. În plus, trebuie achitate şi poliţele de asigurare pe care banca le întocmeşte pentru fiecare dintre locuinţe, la momentul la care se pune ipoteca.

Creditul punte poate fi folosit atât de cei care vor să vândă un apartament sau o casă şi să cumpere altceva, precum şi de cei care vor să construiască o casă.

CITEȘTE ȘI Capcana cardului de credit: care este limita dintre util şi periculos?

 

28 June 2012