Calitatea termică redusă a locuinţelor face ca, de multe ori, costurile cu încălzirea suportate de proprietari să fie destul de ridicate. Există câteva scheme financiare prin care statul susţine lucrările de reabilitare atât a caselor, cât şi a blocurilor de apartamente, care pot reduce semnificativ efortul proprietarului.

15656-157906-locuinte.jpgUnul dintre primele proiecte puse la dispoziţie de stat în vederea creşterii calităţii blocurilor a fost programul de reabilitare a blocurilor construite între 1950 şi 1990. Din costul total al lucrărilor, 50% este suportat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, 30% de primăriile locale, iar restul de 20% de către proprietari.

Programul a primit însă mai multe critici. În primul rând, selecţia imobilelor care au beneficiat de program este făcută de către consiliile locale. Pe lângă o listă de aşteptare destul de lungă, există riscul ca repartizarea fondurilor să se facă şi pe diverse alte criterii ce nu ţin de indicatorii tehnici.

În al doilea rând, ponderea de 20% suportată de clienţi a fost considerată prea mare pentru bugetele multor familii.

Conform autorităţilor, costul mediu al reabilitării unui bloc este de 3.500 euro, ceea ce înseamnă că fiecare proprietar trebuie să contribuie cu minimum 700 euro. Unele bănci au identificat acest impediment şi au pus la punct produse speciale.

Spre exemplu, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a decis să ofere credite în lei fără a fi necesară o perioadă iniţială de economisire a proprietarilor care intră în programul statului. Pentru a-şi promova produsul, banca a semnat un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin care autorităţile locale vor prezenta soluţia de finanţare proprietarilor imobilelor aflate în proces de reabilitare termică.

„Casa verde" - 5.600 beneficiari

Un alt proiect lansat de guvern în 2010, prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), este programul Casa Verde. Proprietarii de imobile care doresc să îşi instaleze un sistem de încălzire ce utilizează energie regenerabilă pot primi din bugetul Ministerului ­Mediului şi Pădurilor, până la 8.000 lei, nerambursabili. Banii primiţi pot acoperi 100% din costul achiziţionării şi montării sistemelor ecologice, fără a fi necesar aportul financiar al proprietarului.

Sumele totale alocate acestui program pentru 2010 se ridică la 110 milioane de lei. Conform datelor prezentate de AFM, până la finele lunii noiembrie au fost depuse aproximativ 14.800 cereri din partea populaţiei, dintre care au fost analizate aproximativ 6.400. Marea majoritate a dosarelor au primit însă aviz pozitiv, astfel că 5.600 proprietari vor beneficia de 33,27 milioane de lei pentru a-şi instala noi sisteme de încălzire.

Credit de reabilitare cu costuri zero

Pe lângă cele două programe de mai sus, statul derulează şi un proiect interministerial de îmbunătăţire a calităţii termice a locuinţelor, la care a fost implicat direct şi sistemul bancar.

Proprietarii de case construite înainte de anul 2000, precum şi asociaţiile de proprietari de apartamente în bloc pot obţine credite bancare cu dobânda ­subvenţionată de MDRT şi garanţie oferită de Ministerul Finanţelor Publice, prin Fondul de Garantare. Banii pot fi utilizaţi pentru reabilitarea anvelopei clădirii, pentru repararea centralei de bloc sau vilă, pentru introducerea unor sisteme alternative de generare energie pentru asigurarea apei de consum, a iluminatului şi încălzirii.

Practic, proprietarii trebuie să susţină doar 10% din costul lucrărilor, restul putând fi rambursat, fără costuri, pe o perioadă de până la 5 ani.

Până în prezent însă, doar două bănci au aderat la acest proiect, CEC Bank şi BCR. CEC Bank a anunţat că a acordat un prim credit către proprietarul unei case, în noiembrie, în timp ce BCR a venit cu o reducere suplimentară prin încheierea unui parteneriat cu firma de materiale de construcţii Policolor.


Sursa

15 December 2010