Cum ne cumparam sau construim locuinta? Cu credit ipotecar sau imobiliar?

Hot News - 12.04.2006
 

Multi dintre cei care isi doresc cumpararea sau construirea unei case cu ajutorul unui credit se afla in fata unei dileme. Ce tip de credit e mai avantajos? Creditul imobiliar sau cel ipotecar? Asa incat ne-am hotarat sa aflam si un raspuns in acest sens. Banca aleasa a fost Piraeus Bank. Ne-am exprimat astfel nehotararea de a opta intre cele doua variante.

Exista anumiti factori care sa ne costranga sa luam in calcul doar una dintra cele doua variante? Sunt conditiile de acordare diferite, de la un caz la altul? Consiliera pentru credite m-a intrebat de la bun inceput ce anume doresc sa achizitionez.

Cumpararea unui apartament, varianta la care m-am oprit eu, in conditiile in care nu dispui de o alta locuinta in proprietate sau de un teren pe numele tau, nu poate fi facuta decat printr-un credit ipotecar. Asta inseamna ca garantia o va constitui ipoteca pe imobilul ce urmeaza sa-l cumpar.

Despre creditul ipotecar de la Piraeus Bank

Cumpararea unei case presupune si existenta unei garantii pe care banca o solicita. Este nevoie de o garantie de care banca sa poata dispune in cazul in care creditul solicitat nu mai poate fi platit. Banca trebuie sa-si recupereze astfel imprumutul acordat pentru cumpararea respectivului imobil. Asupra acestuia se instituie o ipoteca de rang 1.

Valoarea unui imprumut solicitat de la Piraeus Bank se poate incadra intre 5.000 si 250.000 EUR sau echivalentul in RON.

Este necesar un venit de minimum 300 EUR, iar pentru imprumuturile solicitate de persoanele care au un venit net mai mic de 400 EUR, este nevoie de un garant. Stabilitatea profesionala este un alt criteriu de care banca tine cont. Cu 2-3 ani vechime la locul de munca, acordarea unui credit nu ridica nici un fel de probleme. Cel putin din acest punct de vedere.

Credit pe 30 de ani

In functie de perioada in care a fost construit imobilul, se stabileste si perioada de creditare maxima. Pentru cumpararea printr-un credit ipotecar a unui imobil care a fost construit construit dupa 31.12.1994, termenul de rambursare a banilor este de 30 de ani. Se scad 5 ani doar in cazul in care imobilul a fost construit pana la 31.12.1994.

Despre rata

La un salariu de 3.000 RON, banca acorda un credit de 40.500 EUR. Acesti bani urmeaza a fi inapoiati bancii in termen de 25 de ani.

In fiecare luna, trebuie platita o rata de 300 EUR. Ratele au aceeasi valoare, de-a lungul intregii perioade de creditare.
Suma ratelor lunare din credite imobiliare, inclusiv rata la imprumutul actual, trebuie sa fie mai mica de 35 % din venitul lunar net total din care se scad alte obligatii de plata lunare.
Suma ratelor lunare totale, inclusiv rata la imprumutul actual, trebuie sa fie mai mica de 40 % din venitul lunar net total, scazand alte obligatii de plata lunare.

Dobanda se schimba in functie de BUBOR si EURIBOR

Dobanda este variabila si revizibila la fiecare 3 luni in functie de indicele de referinta BUBOR la 3 luni si EURIBOR la 3 luni, plus costul rezervelor minime obligatorii.
Pentru imprumuturile in lei, rata dobanzii este de 10,63 %, iar pentru cele in euro de 7,5 %.
In privinta comisioanelor, primul dintre ele este cel de analiza a dosarului si care este de minimum 150 EUR. Urmeaza altul la rand, si anume acela de acordare a imprumutului care este de 2 % din valoarea imprumutului; acesta nu poate fi mai mic de 150 EUR.
La rand se strecoara si comisionul de administrare. La valoarea evaluata a imobilelor aduse drept garantie se percepe lunar un comision de 0,03 %.
La orice rambursare in avans se percepe un comision de 2%, minimum 100 EUR.
Conversia sumelor din lei in euro se taxeaza cu un comision de 3 %, iar suma pe care trebuie sa o platesti nu poate fi mai mica de 100 EUR.

Articol integral in GhiseulBancar.ro

Ghiseul Bancar
 

12 April 2006