După ce aţi obţinut finanţarea şi aţi construit Casa Capital, următorul pas este mobilarea şi amenajarea ei, care, conform unor calcule, ar costa circa 25% din valoarea totală a locuinţei construite. În rândurile ce urmează vom demonstra cum poţi crea spaţiul ideal cu această sumă.

20293-24-25_mobexpert1_rp_31_de855a9f03.jpgSă construieşti o casă în regie proprie, în Bucureşti, cu 300 euro/mp pare aproape imposibil. Şi totuşi, este posibil. Capital a demonstrat acest lucru într-unul din numerele anterioare. Suma totală a construcţiei casei Capital, amplasată la marginea oraşului, ajunge la 60.000 euro, suprafaţa desfăşurată fiind de 163 mp, structurată pe parter şi etaj mansardat, trei dormitoare, trei băi, un living şi o bucătărie.

Ce stil s-ar potrivi acestei case? Primul pas care trebuie făcut, când te decizi să-ţi mobilezi casa, este să suni un designer, unul dintre motivele principale fiind acela că „îţi dă idei" cum să îmbini culorile, ce stil să alegi. Mai ales că stilurile se mai schimbă, iar dacă tot faci un efort, de ce să nu fii în tendinţe? Amalia Predescu, senior interior designer, crede că, având în vedere designul, forma şi modulele de compartimentare ale casei, cel mai bine s-ar potrivi un stil modern, chiar uşor futurist, cu linii simple, sugestive, care să nu îmbrace foarte mult spaţiul.

În context, culorile predominante trebuie să fie unitare, complementare, iar prin anumite elemente prestabilite - tablouri, corpuri de mobilier - să se creeze explozia de culoare. Astfel, mai spune ea, gri, alb, crem, negru, galben, verde, constituie o gamă de culori compatibilă cu cele descrise mai sus. De ce este importantă culoarea? Pentru că „reprezintă un mijloc prin care putem crea o anumită atmosferă, fie mai caldă, fie mai sobră, putem atrage atenţia asupra unei zone sau putem corecta anumite deficienţe ale spaţiului, cum ar fi o proastă iluminare", completează Dragoş Antonescu, director general Crafthouse Solutions.

Potrivit lui, deşi este dificil de vorbit despre trenduri legate de culoare, totuşi cele mai frecvente sunt solicitările pentru spaţii calde, aerisite, luminoase, în care sunt asociate culori discrete, sau pentru amenajări îndrăzneţe, combinaţii în contrast, cât şi pentru utilizarea unor culori şi texturi naturale - „pământ, lemn, piatră".

Cu alte cuvinte, dacă vă decideţi, în cele din urmă, să apelaţi la un designer profesionist, costurile pentru serviciile de proiectare pot începe de la 500 de euro, în cazul unei soluţii cu un grad redus de complexitate. În realitate, dintre cei care tatonează această idee de a apela la un designer profesionist, nu toţi sunt şi dispuşi să plătească serviciile de proiectare.

„Există percepţia că soluţiile de design sunt uşor şi rapid de elaborat. Până la urmă, ce ne dă un designer? Nişte desene, nişte schiţe. Cât poate să coste un desen? Munca de creaţie, analiza problemelor spaţiului, versus nevoile beneficiarului, acomodarea soluţiei la bugetul existent, toate cer timp, atenţie la detalii", mai spune Dragoş Antonescu. Odată stabilite culorile, următorul pas este alegerea pieselor de mobilier. Şi pentru că nu totul trebuie să fie „în set", am optat pentru mobilier de la mai mulţi vânzători.

O bucătărie în trend, 3.400 euro

În timp, s-a demonstrat că mobilierul pentru bucătărie este mult mai greu de ales decât mobilierul pentru celelalte încăperi. De aceea, cei mai mulţi dintre marii producători promovează ideea de „potrivit pentru orice spaţiu". Se referă la faptul că poţi alege un model, te poţi juca cu culorile şi îl poţi integra perfect în spaţiul de care dispui. În cazul de faţă, trebuie să vă limitaţi la o încăpere de 19,5 mp.

Dacă ar fi să alegeţi magazinul IKEA, unul dintre cele mai bine vândute modele este Lidingo, pe alb, care s-ar potrivi stilului casei Capital. Consultanţii IKEA au proiectat modelul pe trei dintre pereţii încăperii, în formă de „U": 350 cm baza şi 180 cm pe lateral, având şi trei corpuri suspendate, dar şi câteva etajere şi suporţi din oţel inoxidabil pentru tacâmuri şi mirodenii. Mai multe amănunte legate de stil pot fi observate în machetă.

Evident că masa şi cele şase scaune trebuie alese în acelaşi stil. În acest caz s-ar potrivi modelul Lyckhem pe alb, cu şase scaune din aceeaşi gamă. Calculând, preţul unei asemenea bucătării, ajunge la aproape 9.000 lei (aproximativ 2.100 euro). La acest preţ mai adăugăm circa 1.300 euro, sau mai mult, pentru a o utila cu plită pe gaz, cuptor electric, hotă, maşină de spălat vase şi frigider/combină, preţ calculat în funcţie de magazinele şi mărcile pentru care optaţi.

Aşa ajungem la un total de peste 3.400 euro pentru bucătărie.

Mai departe, camera de zi sau livingul (31 mp) ar trebui să fie o combinaţie de alb, negru şi crem, pentru a păstra aceeaşi linie de culoare, în cazul în care nu există şi „capricii cromatice" şi vreţi să încercaţi ceva mai îndrăzneţ. Interesant în acest sens este modelul Pearl de la Mobexpert, al cărui preţ ajunge la 21.093 lei (circa de 5.000 euro).

Pentru a vă forma o imagine, acest preţ cuprinde mai multe piese de mobilier din lemn şi o canapea cu trei locuri, iar pentru dinning - masă şi vitrină, cu trei fotolii Alicante. Mobilierul este realizat din lemn masiv de fag şi pal furniruit cu furnir de cireş, finisaj mahon sau cireş. După ce aţi amenajat livingul, trebuie să alegeţi un hol care să nu facă notă discordantă. Propunerea Mobexpert ar fi modelul Glossy, o combinaţie de alb cu negru, din lemn industrializat şi MDF lucios (2.167 lei / 500 euro), compus dintr-un panou, o comodă cu trei uşi şi un dulap.

Dormitorul matrimonial, 1.500 euro

Odată mobilat parterul, urmează etajul mansardat. Ce buget aveţi pentru dormitorul matrimonial? Orientativ, putem lua ca exemplu modelul „Yssey" de la Elvila, la preţul de 7.000 lei (circa 1.500 euro), preţ valabil până la finele lunii septembrie, realizat din pal furniruit cu stejar, lemn stejar, MDF furniruit, culoare Wenge.

Este compus dintr-un dulap cu trei uşi, un pat, o noptieră cu două sertare, o altă noptieră cu un sertar şi o comodă. Aici, ca şi în cazul parterului, secretul este să transformaţi spaţiul într-unul funcţional. „Accentul trebuie să cadă pe buna integrare a mobilierului în încăpere, astfel încât spaţiul util să fie bine întrebuinţat cu simplitatea estetică a obiectelor - linii clare, simple, o prezenţă discretă care nu agresează", explică Dragoş Antonescu, fără a se referi la un anumit model.

În ceea ce priveşte celelalte două dormitoare, unul pentru copii, iar altul pentru oaspeţi, fiecare având suprafaţa de 13,2 mp, lucrurile ar trebui să fie mai simple. Atât la kika, cât şi la IKEA, se pot realiza diferite combinaţii sau poate fi achiziţionat la pachet un anumit model. Puteţi opta, de exemplu, pentru programul Funky, de la kika, una dintre cele mai bine vândute mobile pentru încăperea copiilor, cu două paturi suprapuse.

Finisajul este din cireş, de preferat combinaţia cu verde, iar preţul ajunge la 8.523 lei (2.000 euro). Şi tot de la kika ar putea fi mobilat dormitorul pentru oaspeţi, o variantă fiind Vegas Orlando, la un preţ de aproape 4.400 lei (în jur de 1.000 euro), cu finisaj din nuc şi supraluciu negru perlat. Cuprinde un dulap cu două uşi culisante, pat, două noptiere, saltea şi somieră.

Bineînţeles, în afara mobilierului prezentat, trebuie să mai luaţi în calcul în jur de 1.000 euro atât pentru covoare, perdele, draperii şi alte pete de culoare, cât şi pentru mobilierul minimalist care poate fi inclus în baie - casa Capital are trei băi -, diverse combinaţii care se pot face din mobilele prezente în zecile de magazine care împart piaţa.

Preţul final obţinut de noi: 15.000 euro nu este unul fix. Să mobilăm casa Capital poate costa mai mult sau mai puţin decât atât.

Există percepţia că soluţiile de design sunt uşor şi rapid de elaborat. Până la urmă, ce ne dă un designer? Nişte desene, nişte schiţe. Cât poate să coste un desen? Dragoş Antonescu, director general, Crafthouse Solutions

Living Mobexpert:
- preţ final: 21.093 lei (5.000 euro)
- mobilierul: 7.870 lei (1.870 euro)
- canapea trei locuri: 5.897 lei (1.400 euro)
- masă şi vitrină: 5.310 lei (1.260 euro)
- trei fotolii Alicante: 2.016 lei (480 euro)

Bucătăria:
- model bucătărie IKEA - Lidingo, pe alb
- dimensiuni: formă de „U", cu 350 cm baza şi 180 cm pe lateral
- trei corpuri suspendate, etajere şi suporţi din oţel inoxidabil
- preţ final, utilată: 3.400 euro


Sursa

11 August 2011