Un tânăr ne-a povestit experienţa sa de achiziţie a unei garsoniere în Bucureşti.

20495-13prima_casa_shutterstock_1f1f997c3d.jpgO lună şi jumătate. Atât a durat achiziţia unei locuinţe prin programul guvernamental "Prima Casă 4" pentru Mihai J. Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a hotărât să-şi cumpere o garsonieră în cartierul Berceni din Capitală. După ce a găsit pe internet oferta de vânzare a unei garsoniere de 18 mp în valoare de 17.000 de euro, a intrat în legătură cu agentul imobiliar.

"Totul a început pe data de 5 iulie şi s-a terminat pe data de 18 august, ziua în care au fost viraţi banii în contul proprietarului", ne-a povestit Mihai. El s-a prezentat la bancă având adeverinţa de venit, o copie de pe buletin şi fişa fiscală pe anul trecut. Sucursala băncii i-a fost indicată de agentul imobiliar, la fel ca şi notarul cu care lucrează de obicei.

În prima vizită la bancă, reprezentantul acesteia a verificat actele şi i-a făcut o simulare a creditului, pentru care ar fi urmat să achite o rată de aproximativ 90 de euro pe lună timp de 30 de ani. În ziua următoare, banca l-a anunţat pe tânăr că i-a fost aprobat creditul.

Următoarea etapă, semnarea antecontractului. "M-am dus la notar împreună cu agentul imobiliar şi cu proprietarul şi am semnat antecontractul, achitând 850 de euro avans, 800 lei o parte din comisionul pentru agentul imobiliar, plus 200 lei taxele notariale pentru antecontract", povesteşte Mihai. Tot atunci, a primit certificatul energetic, opinia notarială drept dovadă că actele depuse de proprietar sunt autentice şi extrasul de carte funciară şi a depus o declaraţie pe propria răspundere că nu a aplicat niciodată pentru programul "Prima Casă". Dosarul conţinând actele de mai sus şi planul casei a fost depus la bancă, iar în zilele următoare locuinţa a fost evaluată, după care dosarul a fost trimis la Fondul de Garantare.

La aproximativ două săptămâni, consilierul bancar l-a anunţat pe Mihai că poate semna contractul de credit şi pe cel de vânzare-cumpărare. La notar, a primit două exemplare ale contractului, cheile de la garsonieră şi toate contractele proprietarului legate de casă, iar onorariul a fost de 1.000 de lei, povesteşte tânărul.

Ultimul pas este întocmirea cadastrului cu numele noului proprietar, în baza căreia banca transferă banii. "Până să fie gata extrasul de carte funciară, am depus la bancă actul de vânzare-cumpărare, am făcut un depozit colateral, echivalentul a trei rate, am încheiat asigurarea locuinţei şi am plătit comisionul pentru Fondul de Garantare - în total, 390 euro", spune el. În plus, a achitat şi restul comisionului pentru agentul imobiliar, 300 euro.

Condiţii pentru "Prima Casă 4"

Românii care doresc să-şi cumpere o locuinţă prin programul "Prima Casă 4" nu trebuie să deţină personal sau împreună cu soţul ori soţia o locuinţă mai mare de 50 mp sau care a fost cumpărată prin program. Avansul care trebuie achitat este de 5% din valoarea apartamentului, iar dobânda este variabilă: Euribor la trei luni plus 4 puncte procentuale pentru creditele în euro sau Robor la trei luni plus 2,5 puncte pentru împrumuturile în lei.


Sursa

22 August 2011