Închiderea reţelei de magazine Mic.ro şi intrarea în insolvenţă a companiei loveşte şi în afacerea imobiliară controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, în condiţiile în care grupul său din comerţ, care mai cuprinde şi afacerile Bet Cafe Arena şi miniMax, era principalul chiriaş al clădirii de birouri Cubic Center din Pipera, aflată în portofoliul fondului Dinu Patriciu Global Properties. Dinu Patriciu a cerut marţi, 14 februarie, la Tribunalul Bucureşti.

23519-cubiccenter-pipera.jpgPatriciu oprise pentru afacerea din comerţ un spaţiu de circa 6.000 de metri pătraţi în Cubic Center, birouri în care puteau lucra peste 500 de oameni. Cu reţelele Mic.ro şi miniMax închise, pentru primul business fiind pronunţată astăzi şi decizia de intrare în insolvenţă, numărul angajaţilor din Cubic va fi probabil puternic restrâns, ceea ce va provoca şi reducerea veniturilor din exploatarea clădirii.

De altfel, în afară de business-ul din comerţ, Patriciu a mai atras în Cubic Center doar doi chiriaşi, şi anume companiile OBI şi Agricover, care au preluat la un loc spaţii de 2.600 de metri pătraţi, reprezentând 10% din suprafaţa clădirii de 25.300 mp.

Cu alte cuvinte, în cazul falimentului afacerii Mic.ro, Patriciu ar putea rămâne cu 90% din clădirea Cubic Center goală, ceea ce nu ar fi o veste prea bună nici pentru grecii de la Alpha Bank, care au finanţat cu 31 de milioane de euro această construcţie.

Spre deosebire de UniCredit, BRD sau Raiffeisen, Alpha nu a creditat afacerea Mic.ro, dar ar putea deveni o "victimă colaterală".

Anul trecut, Patriciu a garantat creditul de la Alpha Bank inclusiv cu contractele de închiriere semnate între firmele Cubic Center Development şi firmele Mic.ro Retail, Bet Cafe Arena şi Minimax Discount, toate controlate de el, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

 

Sursa

20 February 2012