Pentru a participa la vânzările publice trebuie să depui în contul instituţiei care organizează executarea silită o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire.

http://www.adevarul.ro/articole/cum-iti-iei-o-casa-scoasa-la-licitatie-de-banca.htmlDispui de bani gheaţă, dar încă insuficienţi pentru preţurile actuale ale locuinţelor? Stai cu ochii pe proprietăţile licitate pentru executare silită de instituţiile de credit!

Tot mai mulţi români sunt copleşiţi de ratele creditelor ipotecare: de la începutul anului, restanţele lor s-au dublat.

Deprecierea leului, creşterea dobânzilor, disponibilizările în masă şi puterea de cumpărare în cădere liberă i-au inclus, în numai câteva luni, în categoria rău-platnicilor.

În aceste condiţii, cu toate că nu este cea mai bună soluţie pentru ele, băncile au început să-i execute silit pe debitorii cu sume restante foarte mari şi să scoată la licitaţie bunurile ipotecate, de cele mai multe ori imobile.

Preţul de pornire în licitaţie coboară până la 70-80% din valoarea actuală de piaţă a proprietăţii, şi mult mai jos comparativ cu valoarea creditului acordat în anii anteriori, când aceeaşi proprietate costa aproape dublu. Astfel, necazul unui restanţier poate reprezenta o oportunitate pentru cei care doresc să-şi cumpere o casă. Totuşi, dispui de bani lichizi?

Fără credite pentru licitaţii

Vânzarea prin credit este aproape imposibil de realizat. „Persoana care câştigă licitaţia trebuie să depună preţul imobilului înainte de emiterea actului de adjudecare, iar banca ar trebui să elibereze banii din credit înainte de a se constitui ipoteca în favoarea sa, ceea ce nu este posibil", explică Traian Stancu, directorul departamentului juridic al brokerului de credite Kiwi Finance.

Deşi există unele pârghii legislative care permit acest lucru, pentru a evita eventualele situaţii conflictuale generate de contestaţii la executare, băncile nu acceptă asemenea imobile în garanţie decât după trecerea unui anumit termen. Aşadar, criza oferă o oportunitate în plus românilor care deţin cash şi caută o locuinţă.

Totul este să urmăreşti cu atenţie licitaţiile organizate de bănci. Poţi găsi anunţul de vânzare afişat la sediul organului de executare şi al instanţei de executare, la primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul şi, în egală măsură, la adresa imobilului urmărit.

De asemenea, executorul poate să anunţe licitaţia şi prin intermediul altor mijloace de comunicare (de exemplu, anunţurile la mica publicitate). Cu toate acestea, doar pe site-urile a trei bănci (Raiffeisen Bank, Bank Leumi şi Banca Românească) poţi găsi, în momentul de faţă, oferta de imobile ce urmează să fie licitate. BRD şi instituţia financiară nebancară Domenia Credit au preferat să posteze anunţurile în ziarele şi site-urile de profil.

Pas cu pas

Dar care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi? Dacă vrei să participi la o astfel de licitaţie, trebuie să transmiţi executorului bancar o ofertă de cumpărare. În plus, trebuie să depui în contul de consemnare, deschis la banca ce execută sau la o altă bancă indicată, o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire a licitaţiei pentru imobilul respectiv.

În cazul în care nu câştigi licitaţia, poţi recupera suma depusă în urma unei cereri adresate executorului. Fireşte, câştigă cel care oferă cel mai mare preţ.

Dacă participi la prima licitaţie pentru imobilul respectiv, preţul de adjudecare trebuie să nu fie mai mic decât cel de evaluare. În caz contrar, vânzarea se amână la un alt termen, de cel mult 60 de zile. La noua licitaţie, preţul de pornire va coborî la 75% din cel la care a fost evaluat.

„Vânzarea se va putea realiza chiar dacă la licitaţie participă o singură persoană care oferă preţul de pornire", spune Stancu.


Sursa

10 September 2009