Suma împrumutată ajunge până la 71.250 euro în cazul construcţiei unui bloc prin asociere, iar clienţii au la dispoziţie doi ani şi jumătate pentru finalizarea lucrărilor.

12848-137712-credite.jpgDacă în urmă cu doar câteva săptămâni niciuna din băncile înscrise în programul Prima Casă nu îşi arătase intenţia de a finanţa şi ­construcţia de locuinţe, în prezent, numărul celor care au semnat deja o convenţie cu Fondul de garantare în acest sens a urcat la 12. Cei care doresc să construiască o casă pot apela la Alpha Bank, ATE Bank, BCR, BRD, Banca Românească, Banca Transilvania, Carpatică, CEC Bank, Emporiki Bank, ­Millennium Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank.

În plus, Millennium Bank şi Emporiki Bank oferă ­credite de construcţie numai prin programul Prima Casă.

Prin oferta clasică, aceste bănci acordă împrumuturi doar pentru achiziţia de locuinţe sau pentru refinanţare. Valoarea totală a împrumutului ajunge la 66.500 euro în cazul construcţiei, iar dacă şapte solicitanţi se asociază, fiecare poate beneficia de un credit de până la 71.250 euro.

Pentru a participa la program, solicitanţii trebuie să încheie un contract de antrepriză cu o societate de construcţii, pe baza căruia se determină necesarul de finanţare. Contractul va preciza estimările de costuri necesare pentru ridicarea locuinţei, conform unui deviz estimativ.

Din contractul de antrepriză trebuie să rezulte că durata realizării construcţiei este de cel mult 18 luni de la data efectuării primei trageri. Contractul poate fi însă modificat ulterior, în sensul prelungirii termenului cu cel mult 12 luni. În această perioadă, clienţii beneficiază de perioada de graţie, în care plătesc doar dobânzi şi comisioane.

Pentru sumele neutilizate din creditul aprobat, banca nu are voie să perceapă comisioane. Clienţii trebuie să prezinte la bancă şi dovada constituirii unei garanţii de bună execuţie de 10% din valoarea totală a devizului, sub forma unei scrisori de garanţie bancară.

Foarte important pentru solicitanţi este şi momentul în care au obţinut autorizaţia de construcţie. Pentru a beneficia de finanţare prin programul Prima Casă, autorizaţia trebuie să fi fost eliberată după data de 22 februarie 2010.

Statul va garanta şi credite pentru reabilitarea termică

Recent, guvernul a introdus credite pentru populaţie cu garanţii de stat. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi cu Ministerul Finanţelor Publice au lansat un program similar, pentru a încuraja reabilitarea termică a locuinţelor.

Faţă de programul Prima Casă, unde avansul minim este stabilit la 5%, în cazul reabilitării, beneficiarii trebuie să susţină din fonduri proprii cel puţin 10% din costuri. Finanţările sunt însă mai ieftine în cazul reabilitării.


Sursa

4 August 2010