În ultima vreme, tot mai mulţi orăşeni decid să-şi construiască locuinţe în zone rurale. Lipsa utilităţilor poate fi suplinită de o centrală pe lemne, de o fosă septică şi de un puţ de mare adâncime.

sursa:adevarul.roGheorghe Dumitraşcu a demarat construcţia în primăvara lui 2007, pe terenul părinţilor săi, deţinut în comuna buzoiană Glodeanu Sărat, exact lângă casa bătrânească. În numai trei luni, cu ajutorul celor doi fii ai săi şi ai vecinilor, a reuşit să finalizeze proiectul.

„Nu am dorit să construim ceva complex, ci doar să ne creem o alternativă la agitaţia şi zgomotul unui oraş mare precum este Bucureştiul", spune proprietarul.

Proiect simplu şi eficient

Casa de la ţară este structurată pe două nivele şi un pod, fiecare dintre ele având o suprafaţă de 65 de metri pătraţi. Parterul este format dintr-un living, o bucătărie, o baie şi un spaţiu de depozitare a alimentelor, iar etajul este destinat celor două dormitoare şi unei băi. Podul este folosit drept loc de depozitare a diverselor lucruri care nu au o utilizare zilnică.

Construcţia este realizată din panouri OSB pe structură de lemn, cu izolaţie de polistiren expandat la exterior şi de gips carton la interior plus zugrăveala.

Pentru a asigura utilităţile casei, în afară de electricitate, proprietarii au construit o fosă septică, cu un cost de aproximativ 4.000 de lei şi un puţ de mare adâncime, 50 de metri, care asigură apa curentă. De asemenea, pentru a beneficia de apă caldă permanent, este folosită o centrală termică pe lemne, cu capacitatea de 35 de kilowaţi, carte consumă, în medie, aproximativ şapte tone de lemn anual.

Proiectul, spune Gheorghe Dumitraşcu, a fost finalizat în numai patru luni, dat fiind faptul că au fost utilizate numai materiale uşor de manevrat, relativ ieftine, dar rezistente şi eficiente. După finalizarea construcţiei, a rezultat un cost de aproximativ 250 de euro pe metru pătrat, incluzând finisajele, aşadar vorbim de stadiul „la cheie".

 

 

Sursa

26 January 2010