Dobanzile mari la credite si imposibilitatea de a respecta in totalitate proiectul pe care l-au realizat anul trecut pentru finantarea de la UE ii determina pe micii intreprinzatori care au semnat la inceputul anului contractul pentru fonduri europene sa renunte la proiectele pentru care au muncit mai mult de un an.

Foto:/www.ibankfmb.comFirmele care au semnat in primavara contracte de sute de mii de euro pentru fonduri europene sunt puse in imposibilitatea de a incepe investitia pentru ca nu au banii necesari.

Proiectele depuse anul trecut pentru finantare de la UE nu beneficiaza de o prefinantare (sume acordate in avans), iar firmele trebuie sa scoata din buzunar banii pentru prima parte a proiectului pe care apoi sa-i deconteze, pe baza facturilor.

Pe langa sumele primite de la UE, o firma trebuie sa finanteze din surse proprii 30, 40 sau chiar 50% din valoarea proiectului, situatie in care apeleaza la banci.

De exemplu, cu toate ca a semnat in primavara acestui an un contract pentru a primi fonduri europene de aproape 198.000 de euro pentru constructia unei hale si achizitionarea de utilaje pentru productia de prefabricate de beton, Cristian Paraschiv, administratorul Paraschiv SNC din Olt, spune ca implementarea proiectului a fost intarziata de lipsa de disponibilitate a bancilor in a acorda credite.

„A fost o perioada cand am pus sub semnul intrebarii continuarea acestui proiect, pentru ca aveam nevoie de 150.000 de euro, suma initiala care sa ne ajute sa incepem investitia. Avand in vedere ca avem semnat un contract pentru fondurile nerambursabile, te astepti ca bancile sa fie mai intelegatoare si mai linistite ca isi vor recupera sumele pe care le-au investit.

Din pacate nu am intalnit aceasta atitu dine, ci mai rau, te trateaza ca si cum ai merge pentru un credit obisnuit. De exemplu, am sunat la o banca sa intrebam de credit, i-am spus ca suntem beneficiari ai fondurilor europene, insa ne-au spus ca nu-i intereseaza acest aspect si ne-au intrebat ce garantii avem", precizeaza Paraschiv.


„Daca nu poti plati 15% dobanda, ai o problema"

Pe de alta parte, pre sedintele CEC Bank Ra du Ghetea spune: „Este normal ca banca sal tra teze pe beneficiarul de fonduri europene ca si cum ar veni pentru orice credit obisnuit. Banca an ga jeaza fondurile sale si deci tot aceleasi riscuri le masoara si in cazul firme lor care solicita fonduri europene". El preci zea za ca, in cazul CEC Bank, dobanda anuala pentru cre ditul in lei acordat per soa nelor juridice este de 11,9% plus o marja de risc de 34%. „Deci daca o firma nu poate sa pla teasca o dobanda de 15%, atunci in seamna ca are o problema", spune Ghetea.

Portofoliul de credite acordat de banca IMMurilor a crescut cu peste 23%, iar Ghe tea spune ca prin cele 2.091 de credite pen tru IMM au fost atrase granturi de 591 mil. lei (167 mil. euro). Bancile sustin ca sunt nevoite sa solicite garantii mult peste valoa rea creditului pe care il acorda, pentru asi acoperi riscurile de devalorizare ale acti velor si cheltuielile pe care le implica revan zarea acestora, in cazul in care clientul nu isi mai poate achita datoria catre banca.

Presedintele CEC Bank Radu Ghetea a explicat recent ca a executa silit un apar tament in valoare de 100.000 de euro, care atunci cand a fost acordat creditul valora 130.000 de euro, iar in prezent valoreaza 80.000 de euro, este nu numai neavantajos pentru banca, ci si imposibil, pentru ca „pia ta este blocata". Exemplul se poate extinde si pentru un utilaj, fabrica sau alte garantii oferite de companie, a spus Ghetea. In ceea ce priveste un teren, acesta reprezinta in pre zent cea mai proasta garantie pe care o poate accepta o banca, spun consultantii imo biliari, pentru ca pretul acestora a scazut dramatic in ultimul an, cu peste 50% in functie de zona.

 

Sursa

31 August 2009