Specialistii sustin ca o gospodarie poate fi independenta energetic cu o investitie de doar 20.000 de euro in sisteme energetice solare si poate chiar sa livreze electricitate catre sistemul national contra cost odata stabilit cadrul legal.

Romanii nu se grabesc sa le cumpere insa, in special din cauza nepromovarii energiilor verzi, scrie lunarul Business Construct, care apare joi, 29 aprilie, impreuna cu ZF.

In prezent nu exista statistici despre cate locuinte sunt dotate cu sisteme energetice regenerabile in Romania, insa specialistii apreciaza ca numarul acestora va creste in perioada urmatoare, mai ales daca proprietarii incep sa inteleaga beneficiile utilizarii unor astfel de tehnologii.

Cel mai mare avantaj pe care un sistem energetic regenerabil il ofera unui proprietar este acela de independenta energetica.

"Un sistem energetic solar pe baza de panouri fotovoltaice asigura necesarul cu energie electrica unei gospodarii de pana la patru persoane. Un astfel de sistem costa in jur de 20.000 de euro", a declarat Manuela Draghicescu, directorul executiv al Asociatiei Patronale pentru Surse Noi de Energie, SunE.

Instalatiile fotovoltaice sunt utilizate la producerea energiei electrice, dar pot asigura si incalzirea locuintei, daca se opteaza pentru un sistem de incalzire pe baza de energie electrica. Capacitatea instalatiei insa trebuie sa fie mai mare in acest caz, astfel incat sa acopere ambele consumuri.

Durata de exploatare a unui sistem energetic regenerabil este de aproximativ 20 de ani, iar in cazul in care achizitia si instalarea acestuia ar fi subventionata de catre stat, proprietarul ar putea beneficia de energie gratuita pentru aproape 13 ani, in conditiile in care amortizarea investitiei s-ar realiza in mai putin de opt ani de zile de la instalare.

"Trebuie infiintata o schema de finantare, care sa sustina instalarea unor astfel de sisteme pentru asigurarea consumului casnic de energie electrica din surse regenerabile. O schema care sa asigure pana la 50% din costuri, ar reduce durata de amortizare la sapte sau opt ani, in conditiile in care durata de viata a sistemului poate ajunge la 20 de ani. Astfel, proprietarul unui sistem energetic fotovoltaic ar consuma energie electrica gratuit pentru urmatorii 12 sau 13 ani", a adaugat Draghicescu.




Sursa

28 April 2010