Cheltuielile operationale de administrare a cladirilor, in principal taxele imobiliare si utilitatile, au dus la o majorare a cheltuielilor de intretinere pentru spatiile de birouri, care au crescut cu pana la 15% in prima jumatate a anului, arata ultimul studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
„Pentru al patrulea semestru consecutiv, cheltuielile operationale au crescut. Cheltuielile de intretinere pentru birourile de clasa A au crescut cu 10-15 % comparativ cu semestrul al doilea din 2007, situandu-se in prezent intre 4-4,5 euro/mp/luna, in timp ce cheltuielile pentru spatiile de clasa B inregistreaza un nivel similar cu cel din a doua jumatate a lui 2007, variind intre 3-3,5 euro/mp/luna”, sunt de parere consultantii Atisreal.

De asemenea, chiriile lunare pentru spatiile de parcare au inregistrat o rata de crestere intre 50-75% si chiar mai mare in zonele centrale, in functie de zona si de numarul de locuri de parcare disponibil raportat la suprafata inchiriabila.

„In zonele centrale, chiria pentru un loc de parcare suprateran se situeaza in prezent intre 100-120 euro/loc/luna si intre 130-150 euro/loc/luna pentru un loc de parcare subteran. Pentru locurile de parcare subterane situate in zonele secundare, nivelul chiriei variaza intre 90-120 euro/loc/luna, in timp ce pentru locurile supraterane se platesc 80-90 euro/loc/luna”, se arata in acelasi raport. In primul semestrul al anului, suprafata inchiriata a scazut cu 20% comparativ cu prima jumatate a anului trecut, insa piata birourilor a ramas dinamica, cu 192.000 mp inchiriati, inclusiv suprafetele pre-inchiriate.

“Cele mai solicitate spatii au fost cele de clasa A, situate in zone usor accesibile si cu vizibilitate comerciala. Aceasta tendinta este reflectata si in structura suprafetei totale ocupate, din care birourile de clasa A au reprezentat 70%, cu 135.000 mp”, se mentioneaza in studiul Atisreal.
Piata locala a inregistrat si o modificare a structurii chiriasilor, cele mai active fiind companiile a caror activitate nu a fost afectata de inrautatirea situatiei economice, precum furnizorii de servicii, companiile de telecomunicatii si companiile de productie. Companiile care au generat cea mai mare cerere in ultimii ani, precum institutiile financiare, firmele de telemarketing si outsourcing, si-au diminuat cererea in prima jumatate a acestui an, fiind active in principal pe segmentul birourilor de clasa B.

Suprafata medie solicitata a crescut, osciland in prezent intre 1.000 si 3.000 mp, insa cele mai cerute suprafete sunt mai mici de 2.500 mp. Din punct de vedere geografic, distributia suprafetei ocupate a fost similara cu cea de anul trecut: 43%, respectiv 32% din totalul spatiilor inchiriate in prima jumatate din 2008 s-au situat in zonele de nord si vest.
Companiile doresc sa inchirieze birouri pe perioade de maximum trei-cinci ani, alocand in general bugete intre 18-20 euro/mp/luna pentru birouri de clasa A, 16-18 euro/mp/luna pentru birouri de clasa B situate in zone usor accesibile si 12-14 euro/mp/luna pentru spatii ampasate in zone secundare”, au afirmat reprezentantii Atisreal.

Sursa

14 October 2008