NEPI a realizat în ultimii ani două tranzacţii cu dezvoltatorul imobiliar Avrig 35 de la care a cumpărat proiectul Iris din Piteşti şi un portofoliu de clădiri de birouri în diverse oraşe din ţară, închiriate în bună parte către austriecii de la Raiffeisen.

23238-harta-teren-nepi.jpgDeoarece una dintre clădiri, situată în Constanţa, avea un grad de ocupare de sub 70%, NEPI a decis să renunţe la proprietate în schimbul a 5,8 milioane de euro, iar Avrig avea obligaţia să o răscumpere, conform contractului semnat iniţial. În schimbul clădirii din Constanţa şi a altor sume datorate, Avrig 35 a cedat însă către NEPI un teren din centrul Capitalei, pe care ar urma să fie realizat un proiect de birouri.

Lotul de 4.500 de metri pătraţi se află la intersecţia dintre bulevardul Aviatorilor şi strada Paris, chiar lângă sediul Guvernului, cu acces direct la una dintre gurile de metrou de la Piaţa Victoriei.

"Am intrat anul trecut în posesia unui teren de 4.500 de metri pătraţi din Piaţa Victoriei pe care se află o clădire monument. Nu dorim să demolăm clădirea, ci să o renovăm şi să facem o dezvoltare de birouri complementară, în spatele ei. Nu cred că vreun oficial ar accepta construirea unei clădiri turn pe acel teren. Vrem să facem o clădire cam de 12.000 de metri pătraţi, nu mai înaltă decât clădirea Guvernului. Proiectul va fi dificil. Dacă am fi vrut să facem 25 de etaje era foarte dificil, dar în condiţiile în care dorim să facem un proiect care să se integreze în zonă, cred că vom reuşi să dezvoltăm", consideră Slabbert.

Acesta ar trebui să fie al doilea proiect de birouri din Bucureşti al sud-africanilor, care deţin şi centrul Floreasca Business Park de lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu. Cu toate acestea, NEPI se axează în primul rând pe dezvoltarea unor proiecte de retail.

"Clădirile de birouri ajung în 10 ani de clasa B oricât de bine le-ai face, astfel că pot fi considerate commodities (materii primen. red.). Când va veni timpul, vom vinde şi Floreasca Business Park", spune Slabbert, care caută în general să obţină un return de cel puţin 12%, în euro pe an din dezvoltarea proiectelor de retail, randament considerat "rezonabil".

 

Sursa

31 January 2012