Cu aceeaşi primă pe care o achitaţi pentru o poliţă obligatorie de locuinţă puteţi cumpăra una facultativă, cu care veţi acoperi mai multe riscuri, chiar şi furtul bunurilor din casă.

19699-15incendiu_arhiva_evz_84e07bf829.jpgVineri este termenul limită pentru a vă asigura locuinţa printr-o poliţă facultativă sau obligatorie. Asigurătorii au ieşit pe piaţă cu oferte tentante de poliţe facultative, la fel de ieftine ca cele obligatorii.

Pentru o garsonieră din Bucureşti sau o casă din provincie, evaluate la maximum 20.000 de euro, o variantă mai avantajoasă de asigurare decât poliţa obligatorie ar putea fi una facultativă, care acoperă mai multe riscuri, pe lângă cele de cutremur, inundaţii şi alunecare de teren.

Astfel, la Generali, o poliţă standard cu o primă de asigurare de 20 de euro pe an, identică cu cea a asigurării obligatorii, asigură în plus faţă de poliţa obligatorie riscuri de incendiu, explozie, lovirea de obiecte care cad din spaţiu. Plafonul de despăgubire este de cel mult 20.000 de euro, ca la poliţa obligatorie.

Un val de oferte

Şi BCR Asigurări acoperă mai multe riscuri printr-o asigurare facultativă, cu o primă de 20 de euro/an. Plafonul maxim acoperit este de 20.000 de euro, compania despăgubind şi pentru riscuri suplimentare cum ar fi avarii generate de grindină şi ploaie torenţială sau boom sonic.

Omniasig are o promoţie pentru asigurările de case, până la finele lunii august. Pentru o acoperire de 20.000 de euro, prima de asigurare este de circa 20 de euro. Poliţa acoperă riscurile de dezastre naturale, explozii, căderi de corpuri, vandalism, avarii la locuinţă din cauza spargerii unor conducte. Totodată, se asigură despăgubiri, în limita a 1.000 de euro, pentru distrugerea bunurilor din locuinţă, 1.000 de euro despăgubire de răspundere civilă, deci daune produse de titlularul poliţei unor terţi.

Firmele au mai scos pe piaţă oferte avantajoase la preţuri care depăşesc doar cu puţin valoarea asigurării obligatorii. De exemplu, BCR Asigurări are, până la 15 iulie, o promoţie pentru asigurarea locuinţei cu o despăgubire totală minimă de 30.000 de euro. Pe lângă dezastrele naturale, sunt acoperite riscurile de incendiu, avariile generate de problemele la conducte, la care se adaugă 3.000 de euro pentru distrugerea bunurilor din casă şi 1.000 de euro despăgubiri de răspundere civilă. Prima anuală este de 30 de euro, la o acoperire de 30.000 euro.

Poliţe complementare

Unele companii au în portofoliu produse complementare celor obligatorii, care suplimentează riscurile acoperite de aceasta din urmă şi care trebuie cumpărate împreună cu cele obligatorii. Dacă aveţi o asigurare de acest tip şi se produce unul din riscurile acoperite de poliţa obligatorie, iar locuinţa este distrusă, veţi fi depăgubiţi în limita a 20.000 de euro în baza asigurării obligatorii, iar restul de bani, până la acoperirea valorii locuinţei, îi veţi primi în baza asigurării facultative, a spus pentru EVZ Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

EVOLUŢIE

Câţi români au încheiat poliţele

Până ieri, românii au încheiat circa 650.000 de poliţe obligatorii pentru locuinţe, ceea ce reprezintă 7,5 - 7,7% din totalul caselor de asigurat, a declarat, pentru "Evenimentul zilei", Marius Bulugea, preşedintele Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Potrivit acestuia, numărul de poliţe ar putea creşte la 680.000 până vineri şi la 750.000 până la finele lunii, în condiţiile în care sunt încheiate circa 8.000 de poliţe pe zi. Românii care până vineri nu îşi asigură locuinţa sunt pasibili de amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Pentru locuinţele de tip A din beton armat sau lemn, suma asigurata este de 20.000 de euro, iar poliţa de asigurare este de 20 de euro/an. La locuinţele de tip B, din chirpici, suma asigurată este de 10.000 de euro, iar prima de asigurare este de 10 euro/an.

Până acum, circa 20 - 25% dintre case au poliţe de asigurare, obligatorii sau facultative. Cele 13 firme de asigurare la care puteţi încheia o poliţă obligatorie sunt Astra Asigurări, Groupama Asigurări, Platinum Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali Asigurări, Grawe România şi Uniqa Asigurări.


Sursa

13 July 2011