0-254-11credite_rzv.jpg Bancile incep sa-si finalizeze produsele de creditare din noua generatie. Ieri-dimineata, sefii Volksbank s-au intalnit si au stabilit ca le vor permite clientilor ca ratele sa ajunga la 60a din venituri, iar avansul va putea fi si 0% daca imobilul este construit dupa cutremurul din ‘77.

Celelalte banci lucreaza de zor la viitoarele produse de creditare. Inca din prima zi a saptamanii trecute, acesta este un subiect la ordinea zilei in diviziile de retail ale institutiilor de credit.

Noile oferte Volksbank

„Am discutat mai mult despre gradul de indatorare a clientilor deoarece daca veniturile nu sunt mari avansul foarte mic nu-i ajuta. Am stabilit ca gradul de indatorare maxim va fi de 60% in cazul bancii noastre, pentru clientii cu peste 2.000 de euro venituri pe familie”, ne-a declarat directorul diviziei de retail al Volksbank, Roxana Bolocan. Pentru clientii cu venituri mai mici si gradul de indatorare va fi mai mic. De exemplu, familiile care au un venit de 1.000 de euro pe luna vor putea contracta un grad de indatorare de 50% la creditul pentru casa. Banca are in vedere si reducerea avansului, iar in unele cazuri acesta ar putea tinde catre 0%.

„Decizia nu este inca luata, dar vom avea in vedere finantari de 100% pentru clientii cu venituri foarte mari - categorie in care intra si cei cu venituri ceva mai mici de 2.000 de euro pe luna. Dar vor fi finantate integral numai achizitiile de imobile noi, adica in niciun caz cele construite inainte de ‘77 si probabil ca banca isi va mai lua si alte masuri pentru limitarea riscului”, a explicat Roxana Bolocan.

Una dintre masurile care ar putea fi luate de banca pentru a reduce riscul pe care si-l asuma este solicitarea ca veniturile persoanei creditate sa fie virate de firma angajatoare intr-un cont deschis la Volksbank, a exemplificat oficialul institutiei de credit. Volksbank este una dintre cele mai agresive banci pe segmentul de retail. Este singura banca ce practica dobanzi fixe pe intreaga perioada de creditare, atat la creditele de consum, de nevoi personale, cat si la cele pentru case.

Produse noi, pe teava

„Lucram de lunea trecuta la noile produse. Acestea vor fi anuntate la o zi dupa ce este publicat Regulamentul BNR (n.r. - documentul prin care banca centrala va reglementa ridicarea restrictiilor impuse la acordarea de credite pentru persoanele fizice”, ne-a declarat vicepresedintele Credit Europe Bank, Omer Tetik. Credit Europe Bank este noua denumire a Finansbank. Institutia de credit a inceput procesul de rebranding. Si BCR lucreaza la noile produse, dar nu anunta nimic inainte de a vedea Regulamentul BNR. Potrivit oficialilor bancii centrale, documentul este in drum spre Monitorul Oficial.

Calcul

Creditele pentru case pregatite de Volksbank*

Client/familie care castiga 1.000 euro pe luna
rata lunara maxima: 500 euro (acum: 350 euro)
creditul maxim: 69.000 euro

Client/familie care castiga 2.000 de euro pe luna
rata lunara maxima: 1.200 euro (acum: 700 euro)
creditul maxim: 165.000 euro

* la efectuarea calculelor a fost utilizata actuala dobanda practicata de banca la acordarea creditelor in euro, perioada de rambursare fiind de 30 de ani.

Sursa

13 martie 2007