Reabilitarea unui bloc din Capitala, situat pe soseaua Stefan Cel Mare, a necesitat 16 luni de pregatire din partea asociatiei de proprietari, pentru ca procesul efectiv de anvelopare a cladirii sa demareze la sfarsitul lunii septembrie.

sursa:dailybusiness.ro"Procesul de reabilitare termica nu este deloc birocratic, consider ca cerintele autoritatilor sunt de bun simt. Primaria trebuie sa se asigure ca toate lucrurile sunt in ordine, mai ales ca suporta si contributia care ar fi revenit, in mod normal, proprietarilor.
Asadar, nu sunt de parere ca pregatirea efectiva a anveloparii a durat prea
mult", afirma Nicu Stanciu, presedintele asociatiei de proprietari din blocul 26A, localizat pe soseaua Stefan Cel Mare.

In iunie anul trecut, Stanciu a fost la Primaria Sectorului 2 si a completat un formular prin care isi exprima dorinta ca blocul pe care-l conduce sa fie inclus in programul de reabilitare termica. In decursul unei perioade de 30 de zile reprezentantii Primariei au revenit cu un raspuns, pentru ca in primavara acestui an sa solicite documente suplimentare. Dupa ce asociatia de proprietari a pus la punct toate documentele solicitate de autoritati, au mai avut loc cateva intalniri intre presedintele asociatiei si cei de la primarie, pentru ca, in septembrie, sa inceapa efectiv lucrarile de reabilitare.

Reabilitarea termica a blocurilor se desfasoara in toata tara, iar administratiile publice suporta 30% din cheltuieli, 20% - asociatiile de proprietari, iar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) - restul de 50%.

"La noi, in Sectorul 2, primaria a preluat contributiile asociatiilor de proprietari", mentioneaza Stanciu.

El subliniaza ca locatarii blocului nu ar fi avut banii necesari pentru a suporta contributia proprie, in conditiile in care investitia totala in reabilitarea blocului se ridica la 2,9 milioane de lei (0,7 mil. euro). Daca primaria sectorului nu ar fi suportat contributia proprietarilor, costul per apartament ar fi fost de cel putin 5.200 de lei (1.200 de euro), in functie de suprafata locuintei, tinand cont ca blocul are circa 110 apartamente.

Termenul de reabilitare al blocului este de noua luni, dar se poate devansa daca vremea nu va permite executarea lucrarilor. "Materialele rezista pana la -5 grade Celsius. Asa ca nu are nimic daca a venit iarna", spune unul din muncitorii implicati in reabilitarea imobilului.

In Bucuresti, cu exceptia sectoarelor 6 si 4, primariile au decis sa preia procentele cu care ar fi trebuit sa contribuie asociatiile de proprietari.

"Initial, am avut un buget pentru 26 de blocuri, care a fost supliment pentru 4 locuinte. Speram ca la anul sa obtinem mai multe fonduri, pentru ca avem in asteptare circa 550 de dosare, care au fost depuse de catre asociatiile de proprietari", afirma Adrian Stoica, directorul directiei de utilitati publice in cadrul Primariei Sectorului 5.

Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul MDRL, aproximativ 1.100 de imobile sunt cuprinse in programul national de reabilitare termica. Din totalul imobilelor, 159 de blocuri din Bucuresti au fost incluse in bugetul pentru 2009.

In 2008, bugetul alocat MDRL pentru reabilitarea termica a locuintelor se ridica la circa 85 de milioane de euro, pentru 2009 fiind asteptata o suplimentare a sumei.

Gheorghe Popescu, director al directiei pentru locuinte din cadrul MDRL, estima recent ca ministerul de resort ar putea reabilita termic 25.000 de blocuri in 2009, fata de 35.000, cat declarase Ioan Andreica, secretar de stat in MDRL, cu doar doua saptamani inaintea lui Popescu.


Sursa

24 November 2009