Proiectele Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și ale companiilor românești, propuse investitorilor străini din Golf sunt asemănătoare celor existente deja în Dubai.

16821-299692036_47b5c840db_8ce8a9f788.jpgUn exemplu de astfel de proiect este Turistic Marina - Capidava, dezvoltat în Constanța și a cărui valoare este de 4,5 milioane de dolari.

Proiectul este prezentat de MDRT, care caută fie un Parteneriat Public-Privat fie un joint-venture cu investitorii străini.

Construirea marinei turistice de la Capidava țintește folosirea resurselor naturale ale zonei cu scopul de a îmbunătăți și diversifica oferta turistica și a ajuta la dezvoltarea mediului de afacei al ariei și pentru a reduce discrepanțele economice dintre regiunile județului.

Un proiect similar este dezvoltat la Dubai, fiind, de altfel, cea mai mare marină din lume, construită de om.

Un alt proiect propus investitorilor arabi este "Bucharest Techology & Information City".

Propunerea vine din partea companiei Impact și necesită o investiție de 473 de milioane de dolari.

Conceptul Bucharest Techology & Information City își propune să unească marile companii din IT&C și mediul educațional în vederea înființării unei universități private care să se ocupe de Științele Informaționale și Tehnologice. În final, scopul este dezvoltarea segmentului IT&C.

Bucharest Techology & Information City va fi construit în vestul Bucureștiului, între două bulevarde principale, în apropierea centurii Capitalei.

Un desen al proiectului arată machetele clădirilor în formă de microprocesoare, iar străzile, în formă de circuite integrate.

Viitoarea universitate va găzdui 4.000 de studenți, iar clădirea administrativă, în care vor fi bibliotecile și laboratoarele, este realizată în formă de hard-disk.

Proiectul, care se va întinde pe 26 de hectare, va fi construit în 3 ani.

La rându-i, Dubaiul are un astfel de parc tehnologic (Dubai Internet City - DIC), construit de guvernul emiratului. Aici își au sediul mari companii precum Microsoft, HP, Nokia, Oracle, IBM, Siemens.


Sursa

10 March 2011