Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Mall, a obţinut astăzi "undă verde" din partea consilierilor locali din Iaşi pentru deschiderea proiectului imobiliar Palas, a cărui inaugurare este programată pentru finalul lunii mai.

24447-palas-01.jpgConsilierii au votat din nou trecerea terenului de 12 hectare din centrul Iaşiului din domeniul public în cel privat al Municipalităţii, după ce Curtea de Apel Oradea anulase în 2010 o hotărâre similară ce data încă din 2004, fapt ce a aruncat în ceaţă investiţia de 260 de milioane de euro.

Instanţa orădeană anulase acea hotărâre "pe motiv că nu se făcuse dezafectarea de la utilitatea publică". Acum, reprezentanţii Iulius Group afirmă că votul de astăzi al consilierilor "reconfirmă legalitatea proiectului urbanistic".

"Votul de astăzi al consilierilor locali a avut menirea de a reglementa statutul juridic al terenului, având în vedere că situaţia acestuia este cu totul alta în prezent faţă de anul 2004, raportat la care s-a pronunţat Curtea de Apel Oradea", spun reprezentanţii Iulius Group.

Pe un teren aflat în domeniul public al municipalităţii, în mod normal nu pot fi ridicate construcţii decât de utilitate publică şi nu pot fi puse garanţii sau ipoteci, fapt ce ar fi făcut ca proiectul Palas să nu fie bancabil.

Dascălu s-a asociat cu Consiliul Local Iaşi încă din 2004 pentru dezvoltarea proiectului Palas pe terenul municipalităţii, dar asocierea a fost contestată de-a lungul timpului de mai mulţi oameni de afaceri locali.

Cu toate acestea, Dascălu a continuat să construiască, a ridicat trei clădiri de birouri, iar în 31 mai este programată inaugurarea unui centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 54.000 de metri pătraţi, care va avea printre chiriaşi Auchan, Zara, H&M sau Village Cinema. Proiectul mai cuprinde un parc, un bloc cu 70 de apartamente şi două hoteluri, iar Consiliul Local Iaşi va primi o redevenţă reprezentând 25% din profitul net al proiectului.

"Contractul de asociere dintre Consiliul Local Iaşi şi compania Iulius Group a fost menţinut în permanenţă ca fiind legal şi valabil prin decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile", au mai precizat reprezentanţii Iulius Group.

 

Sursa

20 April 2012